Hiigelkoondamine: Eestis kaotab tänavu töö pea 400 pangatöötajat (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koondatud pankur. Pilt on illustratiivne.
Koondatud pankur. Pilt on illustratiivne. Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS

Eilne finantsinspektsiooni otsus sulgeda Danske panga Eesti filiaal tähendab seda, et aasta jooksul kaotab töö 240 pangatöötajat. Kui siia juurde arvata veel Luminorist koondatavad 130 inimest, on Eesti turul ühtäkki 370 pangandustaustaga töötut.

Danske Eesti filiaal peab oma tegevuse rahapesukahtluste tõttu lõpetama kaheksa kuu jooksul, arvestades seejuures praeguste klientide huve. Finantsinspektsiooni andmetel töötas Danske Eestis möödunud aasta lõpu seisuga 238 töötajat.

Kuigi põhjused olid teised, teatas veebruari alguses ka Luminor, et nad tõmbavad panka igast otsast kõvasti koomale ja koondavad üle Baltikumi pea kolmandiku töötajatest. Eestis kaotab seejuures töö 130 inimest.

Samas ei tähenda koondamine seda, et inimesed peavad tööandja juurest lahkuma päevapealt. Vähemalt Luminor on teada andnud, et töösuhted lõpetatakse järk-järgult koos nõustamisega terve aasta jooksul. Lisaks ootab Luminori töötajaid mitme kuu palgaga võrdväärne koondamishüvitis. Kuidas ja mis tingimustel Danske töötajad koondab, pole pank teada andnud.

Töötukassa pressiesindaja Lauri Kool on varem Postimehele öelnud, et tööturg on praegu pigem tööotsija poole kaldu, mistõttu on koondatud pankuritel hea võimalus uus koht leida.

«Töötuna registreeritud inimestele pakutakse töötukassas mitmeid võimalusi – võib kaaluda uute oskuste õppimist, vananenud teadmiste värskendamiseks kursusi ja ka ettevõtjaks hakkamist,» kirjeldas Kool, lisades, et alustava ettevõtja toetus annab võimaluse hakata enda tööandjaks ja kui ettevõte loob mitu registreeritud töötut, on saadav toetus selle võrra ka suurem.

Samas pidi Kool möönma ka seda, et pigem otsivad ettevõtjad kuldsete kätega töömeest. «Just «sinikraedele» on pakkuda rohkem töökohti,» ütles ta. Ligi 80 protsenti töötukassa vahendatavatest töökohtadest sinikraede ja 20 protsenti valgekraede ametid. Samal ajal on ka registreeritud töötute seas ikkagi rohkem just sinikraesid.

Möödunud aastal vahendas töötukassa keskmiselt 9 400 vaba töökohta kuus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles