Luminor tõmbab kõvasti koomale ja koondab 800 töötajat

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminor pank
Luminor pank Foto: Tairo Lutter / Postimees

Luminor tõmbab panka igast otsast kõvasti koomale ja koondab üle Baltikumi pea kolmandiku töötajatest. Eestis jääb aasta jooksul tööta 130 finantssektori inimest. 

Kolmes Balti riigis tegutsev Luminor andis teada, et lihtsustab ettevõtte tegevusmudelit ja algatab kollektiivse koondamise. Alanud aasta jooksul vähendatakse kõikide juhtimistasandite peale kokku Eestis 130, Lätis 250 ja Leedus 420 ametikohta. Kokku töötab Luminoris praegu 3000 inimest. 

Suurkärbet kommenteeris Eesti poole pealt Luminor Groupi privaatpanganduse, varahalduse ja pensioniäri juht Gunnar Toomemets. Ta ütles, et töötajate koondamine oli sisuliselt ette teada juba poolteist aastat tagasi, mil DNB ja Nordea panga ühinesid ja sündis Luminor. 

Toomemets selgitas, et kuue panga kokku liitmine (Eestis, Lätis ja Leedus DNB ja Nordea pangad-toim) ei anna sisulist efekti, kui töötajate arv jääb samaks. «Peame muutuma ikkagi efektiivsemaks ja konkurentsivõimelisemaks,» rääkis ta. 

Seetõttu vähendab Luminor eelkõige juhtimistasandeid ja kattuvaid töökohti. Kui varem töötas pangas kolm jaepanganduse juhti, siis nüüd on neid vaid üks kolme Balti riigi peale, tõi Toomemets näite. Ühtki konkreetset üksust, mida kärpekirves kõige valusamalt lõi, ta välja ei toonud, põhjendades, et koondamine mõjutab kogu panka ja kõiki osakondi peaaegu võrdselt. 

Lisaks ühtlustab Luminor oma tehnoloogilisi platvorme, lihtsustades toote ja teenuse portfelli. Näiteks on edaspidi viie erineva IT-süsteemi asemel vaid üks IT-süsteem. 

Küsimusele, et kas organisatsiooni õhukesemaks lihvimist utsitas äsja omanikeringi astunud maailma suurim erakapitalifond Blackstone, vastas Toomemets eitavalt. «Juba enne Blackstone'i oli meie selge soov muutuda efektiivsemaks. Koondamine pole seotud nende tulekuga,» selgitas pangajuht. 

Kuna Luminor koondab kollektiivselt ehk väga suures mahus, on nad oma sammust teavitanud Eesti, Läti ja Leedu töötukassasid. Toomemets tunnistas, et 800 inimese koondamine pole kaugeltki lihtne ülesanne ja juhtidel on nüüd väga oluline roll, et organisatsioonis säiliks hea ja töine õhkkond. 

Kas on siis märgata, et inimesed tunnevad end ebakindlalt ja kardavad tuleviku pärast? «Jah, aga selle jaoks me proovimegi olla praegu võimalikult läbipaistvad, jagame operatiivselt informatsiooni, kes jätkavad ja kes lahkuvad,» rääkis Toomemets.

Kuldne käepigistus

Siiski tõi ta präänikuna kohe mängu täiendava koondamishüvitise, mida nad kavatsevad lisaks seadusest tulenevatele hüvitistele oma töötajatele maksta. Kuigi ta ei soovinud öelda, mis on lahkumiskingituse täpne suurus, andis ta mõista, et see jääb mõne kuupalga piiresse. 

Kollektiivsed koondamised toimuvad terve 2019. aasta jooksul ning need korraldatakse etapiviisiliselt vastavalt kehtivatele õigusaktidele. Toomemets lubas, et lisaks hüvitistele teeb pank kõik endast oleneva, et leevendada koondatavate töösuhte lõpetamise tagajärgi ning pakub koolituste ja personaalsete nõustamiste abil tuge uue töökoha otsimisel. 

Kui vahepeal oli Luminor oma panga ametiühingu juhtide ja usaldusisikutega nugade peal, siis Toomemetsa sõnul on suhted viimase pooleteist aasta jooksul paranenud. «Oleme nendega regulaarselt kohtunud. Minu seisukohalt oleme olulise sammu edasi astunud teineteise mõistmise poole. Ametiühing on olnud protsessis sees ja nad on mõistnud, et organisatsiooni efektiivistamise vajadus on olemas,» arvas Toomemets, et ametiühinguga probleeme ei teki. 

Ta kinnitas, et klienditeeninduse kvaliteedile muutused mõju ei avalda ning töö jätkub tavapäraselt. Kliente hoitakse olukorraga regulaarselt kursis ning kui edaspidi peaks panga toodetes või teenustes midagi muutuma, antakse sellest teada. «Käesoleva aasta jooksul toome klientideni meie uued digitaalsed kanalid, mis on koht, kus kliendid võidavad mugavuses ja suhetes pangaga,» avas ta kaarte. 

Ametiühing: viha ei ole

Luminori panga ametiühingu usaldusisik Tarmo Kase suhtus koondamisse väga rahulikult. «See pole mingi uudis,» oli tema esimene kommentaar. «Kui ettevõtted liidetakse, siis otsitakse sünergiat ja kulude kokkuhoidu. See tähendab ka inimeste koondamist,» lisas Kase.

«Seega jah, viha ei ole,» kinnitas ta, kelle sõnul on ettevõtjal õigus otsustada, mis ja kuidas ta oma äri teeb. Siiski tunnistas ta, et ametiühing nägi viimase kahe aasta jooksul kõvasti vaeva, et välja võidelda parimad koondamise tingimused.

Kõige rohkem ajasid nad Kase sõnul jonni selle üle, et koondamine toimuks järk-järgult, mitte nii, et korraga jääb tööta 130 inimest. «Nii suurt hulka ei absorbeeri meie väike tööturg lihtsalt ära,» põhjendas ta.

Teiseks võitlesid nad suurema koondamishüvitise nimel. Praeguse kokkuleppe kohaselt saavad lahkuvad töötajad kuni kolme kuupalga suuruse preemia, sõltuvalt tööstaaži pikkusest.

Kas Kase ise koondamist ei karda? «Nimeliselt pole veel teada, kes lahkub,» jättis usaldusisik otsad lahtiseks. «Kokkuvõttes on süda rahul. Saime töötajatele küllalt rahuldavad tingimused.»

Suuruselt kolmas Swedbanki ja SEB järel

Luminor on Baltimaades suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja, kelle turuosa hoiuseturul on 16 protsenti ja laenuturul 22 protsenti. Pangal on kolmes riigis umbes miljon klienti.

Septembris tuli suur uudis, et Põhjala pangad Nordea ja DNB müüvad 60-protsendilise osaluse Luminori pangas USA investeerimishiiu Blackstone erakapitalifondidele. Tehingu maht on ligikaudu 1 miljard eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles