Kaitseministeeriumi ametnik: Eesti valmistub sõjaks (47)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kusti Salm
Kusti Salm Foto: Tomi Saluveer

Eesti kaitseinvesteeringute iseloom näitab riigi valmistumist sõjaks, tunnistas täna kaitseministeeriumi kõrge ametnik.

«Kõige olulisemana, mis ma nüüd ütlen – see on küll poliitiliselt natukene ebakorrektne –, aga reaalselt kaitseinvesteeringutega ja kaitseväe ülesehitamisega me täna sisuliselt valmistume sõjaks. See ei ole vaid õpikute järgi kaitse mängimine või kaitseministeeriumi ja kaitseväe majandamine,» ütles kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute osakonna juhataja Kusti Salm majandusjulgeoleku konverentsil «Eesti 100 Pluss Visioon».

«Reaalselt, see mida me täna ostame, see, mis väljaõpet me täna teeme, on julgeolekuolukorraga seotud valmistumine sõjaks. See ei ole midagi muud,» jätkas Salm.

Tema hinnangul on seda tähtsam küsimus, kuidas Eestis igasse kaitsesse investeeritud sendilt võimalikult välja pigistada kaitset – kuidas me saame võimalikult palju kaitsemoona, relvi, võimalikult palju sidevahendeid.

«Alatu vale»

Salm andis hinnangu ka viimasel ajal avalikkuse tähelepanu all olnud relvaostude riigihangetele ja sõnas, et ei ole ok välja mõelda argumente, mis on pooltõed, täitsa valed või alusteesina õõnestavad Eesti kaitsevõimet ja kaitseväe usaldusväärsust.

«Näiteks väide, et Eesti kavatseb osta tankitõrjesüsteeme, mis ei ole sõjaajal tõhusad, on 100-protsendiliselt alatu vale. Sama puudutab ka automaate,» sõnas Salm. «Küsimus, mida me täna arutame, on see, kas me ostame täpselt sama hea automaadi 10 miljonit eurot odavamalt või kallimalt. Mina ütlen seda, et 10 miljonit eurot odavamalt!»

Kommentaarid (47)
Copy
Tagasi üles