Haigekassa juht põhjendab kriitika alla sattunud uut nime: kuskilt tuleb ju alustada (35)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa juht Rain Laane.
Haigekassa juht Rain Laane. Foto: Liis Treimann

Haigekassa juht Rain Laane tegi ise ettepaneku asutus ümbernimetada tervisekassa ning talle jääb arusaamatuks kriitika selle üle. Tema hinnangul tehakse neile liiga, sest jutt keereleb vaid sellega kaasneva 200 000eurose kulu ümber.

Eilne uudis haigekassa nimevahetuse kohta tuli kui pauk luuavarrest. Kas uus nimi on kõige olulisem asi, millega haigekassa peab 2018. aasta suvel tegelema?

Kust otsast on see pauk luuavarrest. Kui minna ajas tagasi, siis nii haigekassa saamine tervisekassaks ja töötukassa nimetamine töökassaks on minu teadmist järgi kirjas juba 2014. aasta koalitsioonilepingus, sellest on räägitud juba 2012. aastal, aga kunagi pole olnud õige hetk. Haigekassale on juurde tulnud päris palju ülesandeid, alates kiirabist kuni aidsiennetuse ja viljakusravini.

Ma saan aru, et inimesi on ärritanud meelevaldselt võetud number (ümbernimetamisega kaasnevad kulud – toim), aga siin tuleb vahet teha, et haigekassas on kaks eraldi rahakotti – ravimiseks mõeldud raha ja tegevuskulud. Nimevahetust me teeme oma tegevuskuludest ja eelnõusse on kirjutatud maksimumsumma (200 000 eurot – toim).

Te ütlesite, et nime on vaja vahetada, sest haigekassa tegeleb ka tervise edendusega. Olgem ausad, haigekassa 1,3 miljardist enamik läheb haiguste raviks, edendust on ikka väga vähe.

Aga kusagilt tuleb alustada. Inimene saab palju ise ära teha oma tervise eest hoolitsemisel: kuidas ta toitub, liigub  või vana teema – kui palju või vähe ta alkoholi tarbib. Mis sellest, et Lätis on (alkohol – toim) odavam, aga sinna ei pea sõitma.

Aga mis see haigekassasse puutub, ega teie ei hakka ennetusplakateid kleepima?

Ei, aga kui inimesed oma tervise eest hoolitsevad, siis raviraha kulub vähem. Ma ei räägi õnnetustest, kuigi ka neid saab ära hoida, kui autos turvavöö kinnitada, saab vaadata, kuhu istutakse, astutakse. Kui me räägime solidaarsusest, siis praegu on laialt levinud eksiarvamus, et tervishoid on tasuta. Tasuta asju ei ole. Inimesed ei adu seda, et tööandja maksab töötajate pealt sotsiaalmaksu, mille eest saab inimesi ravida. Kui meie nimi on tervisekassa, siis mina küll usun, et inimesed pööravad oma tervise hoidmisele rohkem tähelepanu, kui nad seda täna teevad.

Teie jutu peale mina küll ei suuda tädi Maalile selgeks teha, mis tema jaoks muutub paremaks, kui haigekassa nimi on tervisekassa. Kas teie suudate selle kolme lausega selgeks teha?

Kui inimesed jälgivad oma tervist, siis tervelt elatud aastate arv kasvab.

Isegi kui nimevahetuseks kuluv 200 000 eurot tuleb teie tegevuskuludest, siis kas haigekassal ei ole olulisemaid kohti, kuhu seda kulutada?

See 200 000 eurot on maksimaalne summa, ma olen enam kui kindel, et saame väiksema summaga nime vahetatud. Sinna sisse on arvestatud selliseid asju, mida me nagunii teeme. Me teeme igal aastal aruande ja ma arvan, et järgmisel aastal on seal uus logo peal. See on ka sinna summasse sisse arvestatud. Tegelikult oleks see kulu nagunii, sõltumata meie nimest.

Kas Te ei arva, et uue nimega väljatulemine on järjekordne hoop haigekassa mainele, mis sel aasta sünnitusosakondade sulgemise tõttu on nagunii madal?

Mina isiklikult usun, et asutuse nimes olev sõna «tervis» aitab meid edasi. Teistpidi, me oleme pool teed juba ära käinud, sest meie ingliskeelses nimes (Health Insurance Fund)  on sõna tervis juba olemas.

Muide, kas te teate, et tervisekassa kui juriidiline isik on juba Eestis olemas?

Tean küll. Nagu kõik asjad siin elus, on ka see lahendatav. Küll me selle ka lahendame.

Te olete nimevahetust põhjendanud sellega, et saate lisaülesandeid aastatel 2019–2022. Mis need on?

Kiirabi tegevuse korraldamine tuleb terviseametilt meile üle, siis aidsiennetus, viljatusravi, see nimekiri on päris pikk.

Haigekassa juht Rain Laane ütles tänavu 3. mail KPMG aastakonverentsil, et haigekassa asemel tuleks rääkida hoopis tervisekassast. «Haigekassa seaduses on kirjas, et inglise keeles on haigekassa meil Health Insurance Fund. Seal on sees sõna tervis. Nüüd on vaja see ka eesti keelde saada, aga seal on paar tingimust. Ei saa lihtsalt vahetada sõna «haige» «tervise» vastu. Lisaks sellele tuleb seadus ringi teha ja seda saab teha riigikogu. Seda saab teha siis, kui me oleme valmis, kui me oleme päriselt ka muutunud.»

Allikas: Äripäev

Kui me rääkisime vahetult pärast ametisse nimetamist, siis oli Teil palju suuri ideid, kuidas  muuta haigekassa rohkem inimesesõbralikumaks. Nüüdseks on karm reaalsus kohale jõudnud ja olete aru saanud, et seadused jätavad Teile üsna vähe tegevusruumi. Kas haigekassa nime muutmine tervisekassaks on ainus reaalne asi, mille peale Teie jõud hakkab?

Kui me räägime läbipaistvusest, analüütikast ja tehnoloogia kasutamisest, siis oleme päris palju edasi jõudnud. Protsessid ei käi nii kiiresti, kui ma lootsin, sest riigihangetega on ajaraam paika pandud, aga me tegeleme ja on edasiliikumise märke. Asjad liiguvad õiges suunas, küll mitte võib-olla väga kiiresti.

Minule jääb mulje, et nimevahetus on pseudoteemana välja käidud selleks, et juhtida tähelepanu kõrvale olulisematest probleemidest?

Ma ei ütleks, et see on teie poolt nimetatud tegevus. Me oma majas liiga palju nimevahetusele ei pühenda.

Meie vestluse ajal guugeldasin ja mina ei leidnud koalitsioonilepingust  viidet tervisekassa kohta. Ainus asi, mis välja tuleb, on teie ettekanne mai alguses, kus soovitate haigekassast teha tervisekassa.

Uue nime au ma küll endale ei saa võtta, see teema on olnud päevakorras ka varem. Küsige Taavi Rõivase käest. Ja olge täpsed: kahe asutuse nime otsustab riigikogu, sest nimi tuleneb seadusest.

Kas ametlik ettepanek muuta haigekassa nimi tervisekassaks oli teie ettepanek või selle nime pani lauale sotsiaalministeerium?

See on sündinud koostöös. Mina tõstatasin selle teema nõukogus ja nõukogu on seda arutanud ning leidnud, et see väärib arutamist. Aga nimevahetust ei ole veel otsustatud, seda teeb parlament.

Te usute, et hoolimata kaasnenud negatiivsest reaktsioonist see ettepanek läheb riigikogus läbi?

Meil on tulemas väga huvitavad 8–9 kuud, sest ees on valimised. Praegu on ennustamine väga tänamatu tegevus. Meie teeme oma igapäevast tööd.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles