Arengufondi SmartCap lisab värsketele idufirmadele miljon eurot turgutust

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti esimene rahvusvaheline tehnoloogiasektori kiirendi Startup Wise Guys ja Arengufondi investeerimisettevõte SmartCap leppisid kokku kuni 1 miljoni euro investeerimises kiirendist alguse saanud idufirmadesse.

«Start-up`ide jaoks on sellised investeeringud sisuliselt hapnik, mis aitab neil oma jätkuvat äriplaani realiseerida,» ütles Startup Wise Guys'i juhtiv investori Herty Tammo.

Kokkuleppe kohaselt investeerib SmartCap kuni 1 miljon eurot StartUp Wise Guys programmi läbinud seemnefaasi ettevõtetesse. Selle eelduseks on start-upi edukas areng kiirendis ning erakapitali kaasamine – erainvestori poolt investeeritud igale eurole paneb SmartCap juurde samaväärse summa. Investeering on suunatud Eesti iduettevõtete jätkuvasse arendamisse pärast kiirendiprogrammi läbimist ning investeeringu üheks eelduseks on ettevõtte asumine Eestis. Seega on tegemist märkimisväärse investeeringuga uute ettevõtete edulugude tekkimisse Eestis. 

SmartCapi juhatuse liikme Heidi Kakko sõnul on alustavate tehnoloogiaettevõtete edukaks kasvatamiseks ülivajalik, et nad suudaksid pärast kiirendiprogrammi läbimist kaasata arendamiseks vajalikku lisakapitali. «Me otsime meeskondi, kel on kindel eesmärk ja unikaalne konkurentsieelis rahvusvahelisel turul läbilöömiseks,» ütles Kakko.Lisaks kutsub Kakko kaasa ka Eesti edukaid eraisikuid, kes on oma varasema äritegevusega kogunud nii kapitali kui tarkust, idufirmade arengusse äriinglitena panustama. 

Startup Wise Guysi kiirendi programmist on tuule tiibadesse saanud sellised noored innovaatilised ettevõtted nagu Like a Local Guide (Eesti), Monolith (Horvaatia), Vital Fields jt.  Vital Fields, mis tegeleb põllumajandusliku tootmise tarbeks ülitäpse asukoha-põhise ilmainfo hankimisega, sai alguse Garage48 kahepäevakul alles möödunud aasta augustis ning tänaseks kliendid juba maksavad selle teenuse eest, mis tõestab, et luuakse reaalset väärtust.

Startup Wise Guys on Tallinnas asuv, kuid üle-maailmse haardega ettevõtluskiirendi, mis on keskendunud peamiselt tehnoloogiaettevõtele. Kaks korda aastas võtab SWG programmi vastu kuni 10 idufirmat, mis läbivad 12 nädalat kestva intensiivse arenguprogrammi, mille jooksul saavad ideedest konkreetsed konkurentsivõimelised tooted ja teenused - programmi raames vormitakse algsest ideest või prototüübist ärimudel, millel on kasvupotentsiaal.

Eelmises ringis sai Startup Wise Guys kokku 240 avaldust, millest programmi osalema valiti 8 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles