Euroala käivitas ESMi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurigrupi president Jean-Claude Juncker (vasemal) ning IMFi juht Christine Lagarde.
Eurigrupi president Jean-Claude Juncker (vasemal) ning IMFi juht Christine Lagarde. Foto: SCANPIX

Euroala käivitas esmaspäeval oma 500 miljardi euro suuruse päästefondi, mida eurogrupi president Jean-Claude Juncker nimetas «ajalooliseks verstapostiks».

Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) käivitumine «on ajalooline verstapost rahaliidu tuleviku kujundamisel,» ütles Juncker, kes on ka Luksemburgi peaminister, euroala rahandusministritest koosneva fondi juhatuse avaistungil.

Alaline päästefond, mis pidi algselt alustama tegevust 1. juulil, kuid lükkus vaidlustamise tõttu Saksa konstitutsioonikohtus edasi, ei ole veel funktsioneeriv.

Esimesed kapitalimaksed tehakse fondi kuu lõpuks.

Reitinguagentuur Fitch andis fondile juba reitingu AAA, vahendas Euobserver.

Junckeri sõnul on rahaliit «täitnud nüüd euroala institutsioonides olnud tühimiku kõikehõlmava plaaniga euroala majandusliku juhtimise ümberkujundamiseks».

ESM-ile lisaks on umbes 150 miljardit eurot saadaval ka ajutises Euroopa Finantsstabiilsusmehhanismis (EFSF), mis kogus umbes 40 protsenti summast Aasia investoritelt euroala valitsuste tagatisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles