Huaweid ja ZTE-d võib USAs ohustada müügikeeld

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo.
Huawei logo. Foto: SCANPIX

USA Esindajatekoja Luurekomitee soovitab keelata Hiina tehnoloogiaettevõtete Huawei ja ZTE tegutsemise Ameerika Ühendriikides, süüdistades neid spionaažis, autoriõiguste rikkumistes ning altkäemaksudes.

Komitee sõnul võib ühtlasi Hiina telefoni- ja telekomiseadmete tootjate võimalik tulevane domineerimine USA turul anda neile kontrolli ka riigi finants-, pangandus-, elektri-, nafta-, vee- jms -süsteemide üle, kirjutab Techradar.

Komitee uuris 11 kuu jooksul ettevõtete tegevust USA turul ning leidis väidetavalt mitmeid USA riiklikku julgeolekut ohustavaid probleemkohti ning seaduserikkumisi. Samuti heidetakse Hiina tehnoloogiafirmadele ette uurimise ajal koostööst hoidumist.

Huaweid ja ZTE-d on varasemalt erinevates riikides süüdistatud Hiina riigilt saadud illegaalsete subsiidiumite abil turgude moonutamises, ettevõtted on seda aga kategooriliselt eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles