Galerii: kolm põnevat prototüüpi said Prototroni rahastuse

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 8. oktoobril andis prototüüpide loomise rahastu Prototron üle esimesed finantseeringud. Esimeses voorus otsustas Prototroni ekspertkogu anda töötavate tootenäidiste ehitamiseks toetusi kolmele parimale meeskonnale summas 25 274 eurot.

Konkursile kvalifitseerus kokku 103 taotlust, millest 20 valiti osalema teise vooru. Nendest omakorda sõeluti ekspertkogule ettekandmisele välja 9 taotlust ning kokkuvõttes hindasid Prototroni eksperdid toetuse vääriliseks kolm projekti.

Laekunud taotlusi hindasid eksperdid Priit Alamäe (Nortal), Pirko Konsa (Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank), Yrjö Ojasaar (Publification.com), Andrus Oks (Eesti Arengufond), Jaanus Tamm (Defendec) ja Siemon Smid (Tallinna Tehnikaülikool).

Qminder sai Prototronilt prototüübi ehitamiseks 3100 eurot. Projekti ideeks on ehitada portatiivne ja nutitelefoniga suhtlev stend, mis aitab inimestel vältida tüütut järjekorras seismist. Stendi abil saab võtta järjekorranumbri ning näha nutiseadmes reaalajas oma kohta järjekorras ilma kohapeal viibimata.

Teiseks Prototroni rahastusse kvalifitseerunuks oli Shaka, kes sai tootenäidise ehitamiseks 11 640 eurot. Projekti ideeks on ehitada nutitelefoni audioliidesesse ühendatav tuulemõõtmisseade, mis aitab surfaritel ning  golfimängijatel  saada täpset ilmastikuinfot (sh õhurõhku, õhuniiskust jne).

Kolmandana sai rahastust tuge Formula Battery Management System, mille prototüübi maksumus on 10 534 eurot. Projekti ideeks on välja töötada akupakk ja aku juhtimissüsteem, mida saab efektiisuse tõstmiseks kasutada näiteks elektrisõidukites, taastuvenergeetikas või valve- ja kontrollsüsteemides.

Konkursi žürii liikme Yrjö Ojasaare sõnul polnud valiku tegemine raske.

«Me pühendusime projektide sisukusele, meeskondade tugevusele, konkurentsieelisele ja plaani konkreetsusele ning see aitas meil pea üksmeelselt kolm võitjat välja valida,» ütles ta.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles