Ideele eurotsooni ühisest eelarvest on üllatavalt väike vastuseis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro märk Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis.
Euro märk Euroopa Keskpanga peahoone ees Frankfurdis. Foto: SCANPIX

Debatt eurotsooni ühise eelarve loomisest aktiveerub ning on leidnud üllatavalt vähe vastuseisu, kirjutab Reuters.

Eelmisel nädalal toimus mitme Euroopa Liidu põhjapoolse riigi suursaadiku eraviisiline õhtusöök, kus osalesid Suurbritannia, Taani, Hollandi ja Soome saadikud. Osalejad olid üllatanud, kui väike vastuseis ideele oli, kirjutab uudisteagentuur.

«Ma ei ütleks, et ideele oli tugev toetus, aga kindlasti valitses meeleolu, et tegemist on ideega, mida tasuks detailsemalt uurida,» ütles diplomaat, kellele õhtusöögil toimunud vestluse sisu edastatud.

Ettepaneku eurotsooni ühisest eelarvest tegi Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy septembris ning sellest kirjutas The Wall Street Journal kaks nädalat tagasi.

Ettepanek sisaldab muuhulgas 17 eurotsooni liikmesriikidele täieliku fiskaaluniooni loomist koos iseseisva rahandusministeeriumi ning tsentraliseeritud eelarve loomisega, mille roll ja funktsioonid vajavad küll veel defineerimist.

Van Rompuy ettepanekute üle on alates sellest ajast arutletud ja edasi arendatud ning sellest saab peamine diskussiooniobjekt 18-19. oktoobril toimuval Euroopa Liidu tippkohtumisel. Uudisteagentuuri sõnul arutlevad ühise eelarve loomise üle täna Luxembourgis ka eurotsooni rahandusministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles