ESM hakkab tööle

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Mariano Rajoy
Peaminister Mariano Rajoy Foto: SCANPIX

Euroopa Stabiilsusmehhanism hakkab tänasest tööle. Veel oktoobrikuu sees teevad euroala liikmesriigid ESMi esimesed sissemaksed, mille abil hakatakse päästma hättasattunud Hispaania pankasid. Hispaania teist täiendavat abipalvet tuleb veel oodata.

Uue euro-päästmise fondi ESMi kasutamise piire ei ole praeguse seisuga võimalik veel ennustada. Hispaania teatas nädalavahetusel, et ei suutnud ühtegi alternatiivi varasemalt kokkulepitud ESMi abile oma pankade päästmiseks leida, kirjutab Financial Times Deutschland.

Euroopa Stabiilsusmehhanism hakkab tööle peale täna õhtust euroala riikide rahandusministritest koosneva ESMi järelevalvenõukogu avakoosolekut. Juba oktoobrikuus peavad 17 liikmesriiki sisse maksma kokku 32 miljardit eurot.

ESM annab kokkuleppe kohaselt raha Hispaania pankadele läbi Hispaania riigi poolt kontrollitava FROB pangafondi. Pangad vajavad vähemalt 60 miljardi euro suurust rahasüsti, esimesed maksed on planeeritud novembrisse.

Viimastel päevadel on spekuleeritud, et Hispaania võib lähiajal juba järgmise abipalve esitada. Riik võib üritada langetada oma võlakirjade intressimäärasid, kasutades selleks muuhulgas ka ESMi tuge uute võlakirjade väljastamisel. Sellise palve puhul oleks Euroopa Keskpank nõus oma uue OMT programmi raames Hispaania võlakirju ostma. Euro-grupi ringides räägitakse aga, et Hispaania intressimäärad ei näita hetkel vajadust sellise abipalve järgi.

Hispaania poliitikud ning Euroala tippjuhid ootavad, et riigi president Mariano Rajoy suudab otsusele jõuda kõige varem pärast Galiitsia regionaalvalimisi, kuigi võib-olla tuleb veel ära oodata ka Kataloonia valimised ning Baskimaa iseseisvusreferendumi tulemused.

Seni saab ESM ettevalmistada oma nn finantshoobasid ning samuti kaasata kaotusriskide osaliseks maandamiseks kaasata võlakirjaostudesse erainvestoreid.

Rajoy ütles peale Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'i ning Itaalia, Malta ja Portugali kolleegidega kohtumist, et Hispaania ei ole veel otsustanud, kas abipalve esitada. Selleks peavad Hispaania peaministri sõnul aeg ja tingimused õiged olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles