Fitch: Portugal vajab ka teist abipaketti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reitinguagentuuri Fitch Ratings peahoone New Yorgis.
Reitinguagentuuri Fitch Ratings peahoone New Yorgis. Foto: SCANPIX

Juhtivad reitinguagentuurid Fitch ja Moody’s hoiatavad, et Portugal peab ilmselt pikendama päästeprogrammiks ette nähtud tähtaegu, kuna majandus on nõrk ning avalikkus tõrgub kasinuse vastu.

Fitch Ratings kirjutab, et nende hinnangul «saab Portugal veel ühe Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Liidu programmi, enne kui [võla]turgudele tagasi pöördub».

Moody'se sõnutsi osutavad «taas vallandunud sotsiaalsed rahutused» sellele, et turgudele tagasipöördumine võtab oodatust rohkem aega ning «finantsabi perioodi tuleb ilmselt pikendada».

Praeguste plaanide kohaselt peaks Portugal hakkama väljastama pikaajalisi riigivõlakirju alates 2013. aasta septembrist.

Reitinguagentuuride seisukohad kinnitavad muresid, mida eraviisiliselt on väljendanud mitmed Euroopa ametnikud – pärast seda, kui hiljuti selgus, et eesmärkide leevendamisest hoolimata vajab Lissabon tähtaegadest kinnipidamiseks täiendavaid kasinusmeetmeid.

«Lisameetmed, mis isegi leevendatud tähtaegade tarvis vajalikud on, osutusid palju sügavamaks, kui oodati,» ütles Moody’s ja lisas, et «riskid tulenevad peamiselt [eelarve]laekumiste [langemise] poolelt».

Fitchi sõnutsi tähendavad «nõrgenev majandusväljavaade, vajalike eelarvekärbete sügavus ja euroala võlaturgude haprus seda, et Portugali meeleolud peaksid oluliselt paranema, kui nad tuleval aastal turgudele tagasi tahaksid pöörduda».

Portugali 78 miljardi eurone abipakett peaks ametlikult lõppema 2014. aasta juunis.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles