«Rahakompassi» soovitus: investeerige Eestisse

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki juba üheksandat korda toimunud «Rahakompassil» näis osalejaid olevat vähem kui kahel eelneval aastal, jagus vestlusringi kuulajaid ka Nokia kontserdimaja treppidele.
Ehkki juba üheksandat korda toimunud «Rahakompassil» näis osalejaid olevat vähem kui kahel eelneval aastal, jagus vestlusringi kuulajaid ka Nokia kontserdimaja treppidele. Foto: Peeter Langovits

Praeguses muutuvas ja ebakindlas maailmas tasub oma raha paigutades tõsiselt kaaluda Eestit ja Tallinna börsi, tõdesid eksperdid eile Tallinnas Nokia kontserdimajas toimunud investeerimismessil «Rahakompass 2012».

«Tallinna ja teiste Balti riikide börsidel on väga väike huviliste ring ning praegu on hea aeg investeerida Tallinna börsile,» lausus investor Arvo Nõges.

LHV pensionifondide juht Andres Viisemann märkis, et asjad on paigast ära, kui me ootame, et valitsus rulliks välisinvestorite ees lahti punase vaiba, et need siia raha tooksid, samas kui omaenda raha viime mujale.

Põhjusena, miks eelistada Eestisse investeerimist, nimetavad eksperdid suhteliselt head makromajanduslikku seisu, sest just makromajandus on praegusel ajal üks olulisi näitajaid, mille põhjal rahapaigutuse otsust langetada. Konkreetseid soovitusi, kuhu oma raha paigutada, on aga raske anda.

Nii tunnistas majandusekspert Heido Vitsur, et riskid tuleks hajutada ning et koduturg oleks hea, aga kahjuks ei ole siin selliseid kohti, kuhu oleks hea investeerida. «Tahaksin võlakirju, aga seda pole. Metsa ehk investeeriksin ka, aga siin ei ole kohti, kuhu investeerida. Palju sa ikka neid Tallinna Vee aktsiaid ostad,» lausus ta.

Liikluskindlustuse fondi juht Mart Jesse märkis, et näiteks pensionifondide raha paigutades ei tohiks Eesti väikesesse majandusse investeerimisest liiga hoogu sattuda. «Kas ma usaldaksin oma tuleviku pensioni Eestis noteeritud börsiettevõtetele – praegu ütleksin, et ei,» tunnistas ta.

Analüütik Maris Lauri tõdes, et investeeringuid oleks mõtet jagada, samas on väikeste summade puhul seda raske teha. Igal juhul peaks rahapaigutaja hindama oma riskitaset. «Kui lähete iga börsiliikumise peale närvi, siis ärge aktsiaid ostke, ostke võlakirju, aga ka siis peate arvestama, et võite kaotada,» lausus ta.

Kui üldiselt soovitavad eksperdid oma raha paigutada sektoritesse ja ettevõtetesse, mille toimimispõhimõtetest rahapaigutaja aru saab, siis tuleb ka siinjuures arvestada riskivõimalusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles