ELi eelarvet ähvardab Briti veto

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron
Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Brüssel valmistub lahinguks Briti peaministri David Cameroniga, kes blokeerib eeldatavasti eelseisva seitsmeaastaku 1 triljoni eurose eelarve ning rõhub selle jagamisele kahte lehte.

Cameron näib olevat huvitatud Brüsseli kaugema tuleviku kavast luua euroala jaoks eraldi eelarve ning lähtuvalt sellest kaaluvad Briti ja Euroopa amenikud nüüd kompromissi, lahutades ELi kulutused kahte eraldi kategooriasse – hoogustades veelgi Euroopa lõhestumist.

«See idee kogub hoogu,» ütles üks Briti ametnik. «Võib-olla läheb nii, et ELi üldeelarvele pannakse kammitsad peale, aga euroala riigid saavad ikkagi Brüsselist rohkem raha, toetamaks restruktureerimist.»

Euroopa diplomaadid on üha rohkem mures, et Cameron võtab vetovõimalust tõsiselt ning nõuabki novembrikuisel tippkohtumisel eelarve külmutamist. Üks neist ütles: «Ta paneks suurima heameelega veto – kodus tervitataks teda kui kangelast.»

Eelarve-veto oleks poliitiliselt atraktiivne, kuna siis saaks Cameron väita, et Suurbritannia ei tegele euroala püstihoidmisega.

Cameron on lootnud Prantsusmaa ja Saksamaa toetusele, kuid Briti diplomaadid kardavad, et tippkohtumisest kujuneb pigem klassikaline Londoni ja ELi enamuse vastuseis.

Peaminister usub, et kahetasemeline Euroopa on vältimatu ning on kõnelenud vajadusest taotleda Briti rahvalt «värsket nõusolekut» selle uue suhte osas – selge signaal, et ta pooldab referendumit, mis peaks toimuma järgmise parlamendikoosseisu kontekstis.

Ettevõtlusminister Michael Fallon ütles Financial Timesile: «Meil pole olnud ELi liikmeks jäämise referendumit alates aastast 1975.» Cameroni nn «fiskaalpakti-veto» läinud aasta detsembris toimunud tippkohtumisel oli Falloni sõnutsi «väga värskendav».

Britannia Euroopa asjade minister David Lidington ütles septembris Luksemburgis viibides kolleegidele: «Kui peaminister räägib, et [eelarve] inflatsiooniarvestusega külmutamine on tema jaoks punane joon ja mitte lihtsalt läbirääkimiste lähtepunkt – ta ei naljata.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles