Merkel külastab esimest korda võlakriisi jooksul Kreekat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu Ateenas meeleavaldusel kasutatud plakat, millel Saksa kantslerit kujutati natsimundris. Merkelist on Kreeka demonstratsioonidel saanud suurim vihaobjekt.
Mullu Ateenas meeleavaldusel kasutatud plakat, millel Saksa kantslerit kujutati natsimundris. Merkelist on Kreeka demonstratsioonidel saanud suurim vihaobjekt. Foto: SCANPIX

Kreeka tervitas täna Saksa kantsleri Angela Merkeli eelseisvat visiiti kui sammu eurotsooni võlakriisi lahendamise suunas.

Merkeli visiit, «esimene viie aasta jooksul, on positiivne kahepoolsete suhete tugevdamise seisukohast ning tähendab täiendavat sammu Euroopa tulevaste tähtsate otsuste suunas», ütles Kreeka valitsuse pressiesindaja Simos Kedikoglou avalduses.

Merkel sõidab Kreekasse teisipäeval. See on tema esimene külaskäik Ateenasse kolme aasta eest Kreekast alguse saanud euroala võlakriisi jooksul.

Kreeka peaminister Antonis Samaras tunnistas täna ajalehele Handelsblatt, et riigikassas jätkub raha novembri lõpuni; kui selleks ajaks uut laenumakset ei tule, siis on kassa tühi.

Merkeli pressiesindaja nägi ränka vaeva, et iseloomustada reisi normaalse töövisiidina.

Kreeka vajab hädasti troikalt – Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank – uut 31,5 miljardi euro suurust laenumakset, kuid seni kokkulepet saavutanud ei ole, sest troika nõuab lisakärpeid.

Saksamaal on olnud Kreeka kasinusele utsitamises tähtis roll, mistõttu on Merkelist saanud Ateena meeleavaldustel suurim vihaobjekt ja tema kallal tavatsevad sulge teritada ka arvukad ajakirjanikud ja karikaturistid.

Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert nägi täna ränka vaeva, et iseloomustada järgmise nädala reisi normaalse töövisiidina.

Ta rõhutas, et Saksamaa soovib Kreeka eurotsooni jäämist, kuid kreeklased peavad reformid läbi viima.

«Me tahame aidata Kreekal end eurotsoonis stabiliseerida. Me teeme seda tugeva panusega päästeprogrammidesse, mis peaksid aitama Kreeka kriisist välja,» ütles Seibert. «See on aga võimalik üksnes kreeklaste endi tõsiste pingutustega – me näeme, et Samarase valitsusel on sihikul reformid ja me soovime neid toetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles