Hinnad tõusid septembris aastaga 3,8 protsenti

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduained.
Toiduained. Foto: Toomas Huik

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta septembris võrreldes augustiga 0,5 protsenti ning võrreldes eelmise aasta septembriga 3,8 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2011. aasta septembriga võrreldes 3,3 protsenti ja teenused 4,6 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes tõusnud 8,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,2 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta sama kuuga mõjutasid tarbijahinnaindeksit jätkuvalt enim eluasemekulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku.

Sellest omakorda üle poole andis aastataguse ajaga võrreldes 14,7 protsenti kallinenud soojusenergia. Toit andis kogutõusust 30 protsenti, millest kaks viiendikku andsid möödunud aasta septembriga võrreldes 7,7 protsenti kallinenud liha- ja lihatooted ning ligi kolmandiku 20 protsenti kallim puuvili.

Mootorikütus oli 10,5 protsenti kallim ja andis kogutõusust üle kuuendiku. Mulluse septembriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud mitmesugune puuvili (32 protsenti) ning odavnenud kartul (11 protsenti).

Augustiga võrreldes olid septembris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks riietuse ja jalatsite sesoonsete soodusmüükide lõppemine, köögivilja sesoonne odavnemine ning mootorikütuse 2,6 protsendiline kallinemine. Enim kallines kuuga banaan (28 protsenti) ning odavnes porgand (36 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles