Swedbank: masina- ja metallitööstust ähvardab üledimensioonimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB robotid.
ABB robotid. Foto: ABB

Aastatel 2013 ja 2014 võib ohustada masina- ja metallitööstust nn üledimensioonimine ehk välishanke osatähtsuse sedavõrd oluline kasv, et tekib spetsialistide ja oskustööliste puudus, ütes Swedbanki raske- ja keemiatööstuse sektor juht Marko Keerd.

Keerdi sõnul on Eesti masina- ja metallitööstuse valdkonnas jätkuvalt atraktiivne koht nii hangete kui välisinvesteeringute osas. Selle põhjuseks on ajalooliselt usaldusväärne ja üha süvenev koostöö suuremate masina- ja metallitööstusettevõtetega Soomes ja Rootsis ning kuluefektiivsuse otsimine nii hangetes kui allhangetes – ehk töötlemismahu liikumine kuluefektiivsemasse piirkonda, milleks on Eesti jätkuvalt võrreldes Skandinaavia ja «vana» Euroopaga.

Keerdi sõnul võib sellega seonduvalt kaasneda palgataseme järsk suurenemine, mistõttu ei ole kulu töötlevale tööjõule enam hangete jaoks atraktiivne.

«Õnneks ei toeta üledimensioonimist Euroopa majanduse jätkuvalt kesine olukord, mistõttu ei tehta korraga suuri nn geograafilisi hüppeid investeeringute suunamisel,» lohutas Keerdi. «Usun, et baastööstusharudes (nii masina- kui metallitööstuses) saab olema mahtude kasv rahulik, nagu see on toimunud mõningate väheste langusvõngetega viimasel kümnel aastal,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles