Europarlament nõuab EKP etteotsa naisi

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpanga hoone Frankfurdis
Euroopa keskpanga hoone Frankfurdis Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament on pahane selle peale, et Euroopa Keskpanga (EKP) juhtkonnas napib naisi. Seetõttu takistavad seadusandjad Luksemburgi esindaja Yves Merschi nimetamist EKP juhatuse liikmeks – kuniks nende muret soolise tasakaalutuse pärast kuulda võetakse.

Parlamendi initsiatiivi tulemusest võib omakorda sõltuda Euroopa Komisjoni edu nende võitluses nn «naiskvoodi» eest börsiettevõtete nõukogudes, kirjutab The Wall Street Journal.

Kuigi parlament seekord tõenäoliselt naisterahvast EKPsse suruda ei suuda, on eesmärgiks tõsta piisavalt palju lärmi muutmaks süsteemi tulevikus.

EKP 6-liikmelises juhatuses ei ole ühtegi naist, keskpanga 13-aastase ajaloo jooksul on sinna ametisse määratud vaid kaks naisterahvast. Kokku on ametissemääramisi olnud 17.

Ühelgi euroala riigi keskpangal ei ole naissoost presidenti, 90 juhatuse liikme hulgas (17 liikmesriigi peale kokku) on naisi 12.

Euroopa parlamendi liige Sharon Bowles Suurbritanniast, kes juhatab Merschi ametissemääramise blokeerimise algatanud komiteed, väidab, et EL peab esiteks omaenda asjad korda seadma – ning alles siis on aeg ettevõtetele naiskvoote peale suruma hakata.

Koos mõttekaaslastega europarlamendis koostab Bowles parasjagu nimekirja potentsiaalsetest naiskandidaatidest Euroopa institutsioonide juhtivatele kohtadele.

Samal ajal on EKP personali, eelarve ja organisatsiooni peadirektoraadi peadirektori asetäitja Chiara Zilioli alustanud võitlust selgete sihtmärkide eest antud küsimuses – mis ei peaks samas olema siduvad.

«Ma tahaksin, et juhatus kaaluks naistalentide ligimeelitamise ja edutamise sihtmärke, eriti juhttasandil,» ütles Zilioli. «Ilma eesmärkideta ei juhtu midagi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles