Paavel: haigushüvitised saaks katta töötukassa tuludest

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Peeter Langovits

Töötukassa juhi Meelis Paaveli sõnul saaks kogutavast töötuskindlustusmaksest katta haigushüvitised, ent küsimus jääb, mis saab 100 000 inimesest, kes praegu töötukassasse sentigi ei maksa.

Paaveli sõnul saaks töötukassa tuludest katta haigushüvitisteks kuluva summa, kuna kassa enda kulud pole nii suured, et vaja läheks kogu tulu, mida tööandjatelt ja töövõtjatelt kogutakse.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul kulub tuleval aastal haigushüvitisteks 40-50 miljonit eurot, Paaveli sõnul on tuleval aastal töötukassa ülejääk 75 miljonit eurot.

«On terve hulk inimesi, kes töötuskindlustusmaksega kaetud ei ole. Neid inimesi on 100 000. Siit küsimus, läbi millise makse nende haiguspäevad kaetakse,» tõi Paavel välja põhiprobleemi.

Praegu ei maksa töötukassasse näiteks riigikogu liikmed ja ministrid, kohtunikud jt kõrged riigiametnikud, ettevõtete juhid ja töötavad pensionärid.

Paaveli sõnul tuleb arutada, kas mainitutele peaks kehtestama ka töötuskindlustusmakse või leitakse mingi muu võimalus.

Praegu makstakse haiguspäevade hüvitist 13 protsendist sotsiaalmaksust.

«Meil on praegu kaks makset: tööandjate makse, mis katab maksejõuetuse ja kollektiivsed koondamised ning töötajate makse, millega inimesed kindlustavad end töökaotuse vastu. Kui nüüd lisandub uus kindlustusliik haigushüvitiste näol, siis väga oluline küsimus on, millisest maksest me seda finantseeriksime,» arutles Paavel.

Küsimusele, kas tõstma peaks seega maksukoormust, märkis töötukassa juht, et vähemalt mainitud 100 000 inimese puhul ta muud lahendust ei näe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles