Poliitikud mänguhoos: ehitame arvutis oma Euroopa

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José Manuel Barroso ja Herman Van Rompuy
José Manuel Barroso ja Herman Van Rompuy Foto: SCANPIX

Kes iganes ise või ühes lastega arvutis SimCity või The Simsi mängimisega hasarti on sattunud, teab: raske on end lahti rebida. Tunnid läevad, aeg kaob. Ekraanil võtab kuju keerukas kunstmaailm.

Majandusajakirja The Economisti hinnangul on samasugune hullustus (nn «SimEurope») tabanud Brüsselit ja teisigi paiku.

Guido Westerwelle ja Radek Sikorski, vastavalt Saksa ja Poola välisministrid, on suure osa sellest aastast unistustemaad ehitades mööda saatnud, abiks üheksa kolleegi, kirjutab The Economist.

Nüüd on nende Future of Europe Group oma töö viljad avalikkusele vaatamiseks välja pannud – maailma, millest leiame demokraatlikult valitud Euroopa presidendi, vägevate volitustega Euroopa välisministri, Euroopa piirivalve ja ehk isegi Euroopa armee.

Ülalmainituid ennetas Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, kõneldes oma «pöördumises rahva poole» millestki, mida ta hiljem on korrutanud lugematutes arvamuslugudes: rahvusriikide föderatsioonist.

Termini laenas Barroso oma eelkäijalt Jacques Delorsilt, kuid ei ole tänaseni selgitanud, mida ta sellega öelda tahab. Ta lubab konkreetsemaid ettepanekuid aastaks 2014.

Ülejäänud kolm «presidenti» Herman Van Rompuy (Euroopa Ülemkogu), Mario Draghi (Euroopa Keskpank) ja Jean-Claude Juncker (rahandusministrite Eurogrupp) esindavad aga hoopis majandus- ja rahandusliidu suunda.

Van Rompuy, kes juunis oma «ehituskivid» üles loetles, on nüüdseks käinud välja «ideekavandi», milles teeb muuhulgas ettepaneku hakata koostama ühist euroala eelarvet. Esialgne raport tuleb ettekandele oktoobrikuisel tippkohtumisel, lõppversiooni lubatakse detsembriks.

Mitmes mõttes lasi džinni pudelist välja Saksa kantsler Angela Merkel oma jutuga «poliitliidust» ja Euroopa Parlamendi volituste võimendamisest.

Suund ei passinud prantslastele, kuid hiljuti ütles sealne sotsialistist rahandusminister Pierre Moscovici siiski välja sõna «föderalism».

Mängus, mis võiks kanda nime Rohkem Euroopat, jagatakse inimesed lihtsuse mõttes headeks eurooplasteks ja halbadeks rahvuslasteks (või populistideks).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles