Taavi Kotka: olen 12 aastat puhkamata rabanud, aeg pausiks!

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Kotka.
Taavi Kotka. Foto: Liis Treimann

«Jah, raha mõttes olen saanud ettevõtjana rikkaks, kuid see on paljuski pere arvelt,» ütles eelmisel aastal Eesti aasta ettevõtjaks tunnistatud kauaaegne Nortali (endine Webmedia) juht ja ülesehitaja Taavi Kotka Noorte ettevõtluspäeval esinedes.

Kotkal on ülehomme Nortalis viimane tööpäev, ta lahkub tervislikel põhjustel, kuna kaasasündinud südameklapirikke ravimiseks peab ta hakkama elama teistmoodi. «Olen 12 aastat Nortalis juhtivatel kohtadel töötanud ja mul on üle 200 väljavõtmata puhkusepäeva. Ehk et kogu selle aja jooksul ma polegi sisuliselt puhanud,» kirjeldas Kotka. «Tööpäevad on olnud väga pikad, ettevõtte alguses 16 tundi ning ega nüüdki ei saa tavalise 8-tunnise tööpäevaga hakkama: hommikul kl 8 alustan, õhtul 19-21 mängin lastega ja siis istun tavaliselt veel koduski tööasjade kallale.»

Kotka ütles, et rahalises mõttes on ta saanud rikkaks, kuid see on tulnud suuresti pere ja sõprade arvelt. «Ega ettevõtjal ei ole eriti aega sõprade jaoks ja ma teen juba plaane, kuidas kohtun nüüd oktoobris uuesti sõpradega, keda pole 10 aastat näinud,» rääkis Kotka.

Kotka ütles oma ettekandes «Kuidas saada rikkaks?», et Webmedia asutajatel oli suur eesmärk saada rikkaks ja 3-4-aastaga tõusiski ettevõte Eestis tippu. «Raha tuli hästi sisse ja kui me oleksime selle siis omavahel ära jaganud, oleksimegi olnud rikkad,» rääkis ta. «Kuid ahnus oli suur ja läksime maailma vallutama. Tulemus oli see, et tulime suhteliselt ilma rahata tagasi. Eestis ja Skandinaavia piirkonnas teenisime miljoneid eurosid ja lõuna pool kulutasime selle kõik ära. Lõpuks vaatasime, et 10 aastat oleme teinud ilusat ettevõtlust, aga endale nagu pole saanud midagi. Ettevõtlus on karm ja armutu.»

Kotka ütles, et rikkaks ses mõttes, et raha pärast tööl käima ei pea, saab ehk 3-5 protsenti ettevõtjatest. «Teine variant on valida tasuv eriala ja olla töökas – õnnestumise tõenäosus ca 70 protsenti. Alati ei pea olema ise ettevõtja, vaid sa pead olema nii väärtuslik, et ettevõte hoiab sind kinni, maksab sulle aktsiates, osalusega,» rääkis ta. «IT-inimesena ütlen ma muidugi, et valige infotehnoloogia. Selles sektoris on kõige suuremad palgad, praktikandi miinimum on Eesti keskmine palk kätte. See on selle eest, et ta uksest sisse tuleks. Kui olete vähegi edukad, siis esimese tööaasta lõpuks on palk kahekordne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles