Esimene ettevõte tee oma rahadega

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolm edukat start-up-ettevõtjat jagasid Tallinna ettevõtluspäeval nõuandeid, mida peaks silmas pidama ettevõtjaks hakates.

«Ettevõtjaks hakkamine on nagu benji-hüpe, otsuse tegemine on kõige raskem,» ütles OÜ Navirec juht Allan Selirand Tallinna ettevõtluspäeval. «Kõige kasulikum on see, kui esimene ettevõte on tehtud enda rahadega.»

Selirand rääkis, et alustaja peaks pigem mõtlema selle peale, kuidas jõuda esimese müügini, kui et takerduda nüansside ja detailide lihvimisse. «Oluline on mõista, kas su toode müüb või on see lihtsalt mingi asi, mida sa oma peas ise ostaksid,» sõnas Selirand. «Iga kümnes ettevõte õnnestub, nii et ebaõnnestumine ei tähenda mitte negatiivset, vaid suurt ja väärtuslikku õppetundi.»

Seliranna sõnul on oluline, et inimene mõistab, kas ta suudab emotsionaalselt olla ettevõtja – võtta inimesi tööle, vallandada, olla kivinägu kui vaja. «Peaksid arvestama, et pensioniiga sa ei näe – sa kas ei tahagi pensionile jääda või teine variant, et oled ennast nii ära stressanud ja sellepärast pensioniiga ei näe.»

Ajajuhtimissüsteemi Toggl looja Alari Aho ütles, et ettevõtjaks hakkamiseks on praegu ja veel lähema paari aasta jooksul väga hea aeg. «Soovitan ka alustajatel mitte hoida oma ideed vaka all, vaid testida seda võimalikult paljude erinevate inimeste peal. Ei ole vaja karta, et see idee varastatakse, sest ettevõtmise võti on elluviimises.»

Erply looja Kristjan Hiiemaa ütles, et kõige olulisem on alustades keskenduda ühele asjale. «Näiteks tootke ühte mudelit uksi, kuid varieerige värve. Kui teil õnnestub ühte toodet müüa, siis õnnestub müüa ka teisi. Aga kui seda ühte ei müü, siis ilmselt ei müü ka teisi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles