OECD: Eesti võiks tõsta maksuvaba miinimumi

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksud. Pilt on illustreeriv.
Maksud. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Majanduskoostöö- ja arengu organisatsiooni (OECD) täna avaldatud raporti kohaselt on Eestis väiksema sissetulekuga inimeste maksumäär teiste riikidega võrreldes kõrge. Seepärast tasuks kaaluda maksuvaba miinimumi tõstmist.

2014. aastaks on plaanis Eestis kehtestada sotsiaalmaksu lagi alates 4000-euroset kuupalgast . See ei paranda aga madalama sissetulekuga inimeste maksukoomust, mis teiste organisatsiooni liikmetega võrreldes on väga kõrge. Samal ajal on kõrgema sissetulekuta inimeste maksumäär teiste liikmesriikidega võrreldes üsna madal.

Kõrged tööjõumaksud võivad paljudele väiksema ettevalmistuse ja sissetulekuga inimestele tähendada sootuks töötuks jäämist, kuna sotsiaalmaksu alammäär ei soosi osalise tööajaga töötamist.

Seega oleks OECD hinnangul mõistlik suurendada maksuvaba miinimumi, kuna need, kelle sissetulekud on väiksemate killast, lõikaksid sellest rohkem tulu.

Lisaks tehakse raportis ettepanek maksustada kinnisvara. Kinnisvara maksustamine tooks riigieelarvesse lisaraha, aitaks vältida uut kinnisvarabuumi ning võiks organisatsiooni hinnangul kaasa aidata ka üürituru elavnemisele.

Peaminister Andrus Ansip märkis raporti esitlusel, et arutelu ühiskonnas OECD tehtud ettepanekute kohta on kindlasti teretulnud, kuid näiteks varamaksude sisseviimine ei ole talle kuigi südamelähedane.

«Need teemad, mis ei ole mulle südamelähedased, on ilmselt Eesti inimestele teada. Aga ma ei ole valmis ütlema, et ma ei ole nõus neid arutama,» rääkis Ansip.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles