Briti peaministri nägemus: vähem Euroopat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

David Cameron tõotas kasutada kahekiiruselise Euroopa teket kui võimalust «kujundada ümber Briti liikmelisust ELis». Samal ajal kasvab tooride surve peaministrile kuulutada välja Euroopa-referendum.

Brasiilias viisiidil viibiv Cameron ütles, et tahab näha «vähem Euroopat, mitte rohkem».

Kõigi eelduste kohaselt avaldab Cameron üksikasju oma nägemusest Briti-ELi suhete arengu kohta veel enne detsembrikuist tippkohtumist Brüsselis.

Enne järgmisi valimisi seisab Cameron silmitsi terve rea kaalukate Euroopa-otsustega.

Cameron on nõudnud ELi järgmise seitsmeaastaku eelarve külmutamist, mis võib aga tähendada seda, et ta jäetakse novembris toimuval erakorralisel eelarve-tippkohtumisel 2014-2020 aastate eelarve osas isolatsiooni.

Samal ajal üritab rahandusminister George Osborne kaitsta Londonit kui finantskeskust euroala uue pangandusliidu haarde eest.

Mitmed riigid üritavad Saksamaa juhtimisel muuta ELi lepingut, tuues sisse eelarvedistsipliini klausli. Nimetatud tekst võib areneda laiahaardeliseks dokumendiks, mis sätestaks kahekiiruselise Euroopa – euroalast koosneva tuumikuga.

Cameron loodab, et sedalaadi arutelud lükkuvad kaugemale Briti valimistest aastal 2015.

Sõltumata sellest, milline partei Britannias siis võimule tuleb, on Euroopa-suhete referendum aga ülimalt tõenäoline.

«Need riigid, mis eurot kasutavad, on sunnitud tihedamalt integreeruma. Ja see annab teistele, nagu Britanniale, võimaluse omaenda plaane rakendada,» ütles Cameron Brasiilia ajalehele Folha de São Paulo.

«Me peaksime kasutama seda võimalust, et kujundada ümber Briti liikmelisust ELis viisil, mis edendaks meie rahvuslikke huve kaubanduse, vabaturu ja koostöö vallas. Ma arvan, et see tähendab vähem Euroopat, mitte rohkem: vähem kulusid, vähem bürokraatiat, vähem reegleid.»

Isegi kui eelseisev referendum keskendub ELi-suhete ümberkujundamisele, võib sellest kiiresti kasvada otsene «jääda-või-väljuda» stiilis rahvaküsitlus – kui Briti üldsus leiab, et asjade uus korraldus neile ei passi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles