Juncker: ESMi leping on jõustunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Euroala rahandusministreid ühendava eurogrupi juht Jean-Claude Juncker tervitas oma neljapäeva õhtul tehtud avalduses Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu jõustumist pärast seda, kui Saksamaa president Joachim Gauck oli ratifitseerinud ESM-iga liitumise leppe.

«Eesti ratifitseerib lepingu lähematel päevadel, lõpetades selle ratifitseerimise protsessi 17 euroala riigis,» ütles Juncker oma avalduses.

ESMi lepingu jõustumiseks oli vajalik, et selle ratifitseeriksid riigid, mis panustavad 90 protsenti selle kapitalist, mis tähendab, et ilma Saksamaata ei olnud see võimalik.

Junckeri sõnul saab ESMist «Euroopa tulemüüri nurgakivi ning keskne osa euroala finantsstabiilsuse tagamise mitmekülgsest strateegiast». «ESM on Euroopa integratsiooni ajalooline saavutus ning stabiilsuse ja jätkusuutlikkuse tagatis tulevastele põlvkondadele,» lisas ta.

«ESMist saab maailma suurim rahvusvaheline finantsinstitutsioon tugeva 700 miljardi eurose kapitalibaasiga, millest 80 miljardit makstakse sisse 2014. aasta alguseks ning ligi 33 miljardit juba oktoobris,» ütles Juncker. Eurogrupi kokkuleppe kohaselt saab ESM-i laenude väljastamise koguvõimeks koos EFSFiga olema 700 miljardit eurot.

Juncker kinnitas oma kavatsust ESMi nõukogu kokku kutsuda eurogrupi kohtumise ajaks 8. oktoobril Luxembourg'is.

ESMi nõukogu tegevdirektoriks nimetatakse tõenäoliselt senine EFSFi tegevdirektor Klaus Regling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles