Saksamaa president ratifitseeris ESM-iga liitumise leppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa president Joachim Gauck.
Saksamaa president Joachim Gauck. Foto: SCANPIX

Saksamaa president ratifitseeris neljapäeval Saksa ühinemise Euroopa Liidu 500 miljardi euro suuruse päästefondiga, mis loodi eurotsooni raskustes liikmete abistamiseks ja peaks jõustuma 8. oktoobril.

Joachim Gaucki kantselei teatas avalduses, et ta «allkirjastas dokumendid, millega ratifitseeritakse lepe... mis asutab Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM)» ning viiakse lõpule pikk seadusandlik protsess Euroopa suurimas majandusriigis.

Neljapäeval allkirjastasid eurotsooni riikide suursaadikud ühisavalduse, milles lubatakse võtta arvesse Saksa konstitutsioonikohtu seatud tingimusi.

Kohtu otsusel ei tohi Saksamaa kohustused ESM-is ületada riigi osa mehhanismi kapitalis ehk 190 miljardit eurot. Saksamaa osa ESM-i kapitalis on ligikaudu veerand kogu päästefondi 500 miljardi euro suurusest kapitalist. Saksamaa kohustusi saab sellest suuremaks teha ainult Saksamaa parlamendi otsese loaga.

Nüüd võib fond jõustuda 8. oktoobril, kui Eurogrupi rahandusministrid Luksemburgis kohtuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles