EL ületas tuuleenergiaga 100 gigavati lati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud. Illustreeriv foto.
Tuulikud. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik

Euroopa Liit on kinnitanud oma liidripositsiooni maailma tuuleenergiaturul, möödudes võimsuselt 100 gigavati verstapostist.

Käesolevaga suudavad Euroopa lagendikel ja meredes turritavad turbiinid tekitada samapalju elektrit kui 39 tuumajaama – ehk piisava koguse 57 miljoni majapidamise tarbeks.

Uus rekord, mille kuulutas välja Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsioon (EWEA), rõhutab, kuivõrd kiiret kasvu tuuleenergia ELis teinud on – vaatamata euroala kriisile ning muredele toetuste ja turbiinidest risustatud vaadete pärast.

Läks ligi 20 aastat, enne kui esimesed 10 gigavatti Euroopa võrku said ühendatud, rõhutab EWEA. Järgmise 90 gigavati jaoks kulus vaid 13 aastat.

Pooled 100 GWst paigaldati viimase kuue aastaga.

EL on seadnud endale kliimamuutuste-vastase võitluse raames eesmärgiks saada aastaks 2020 viiendik bloki energiast taastuvatest allikatest nagu tuule- ja päikesefarmidest.

«Et Euroopa aastase tuuleenergia-toodanguga võistelda, tuleks kivisöejõujaamades põletada 72 miljonit tonni sütt,» ütles EWEA tegevjuht Christian Kjaer. Sellise söekoguse vedamiseks raudteel oleks vaja 750 000 vagunit.

Kõige rohkem on tuuleenergiat paigaldatud Saksamaal – 29 GW. Järgnevad Hispaania ja Prantsusmaa (vastavalt 21 ja 6,8 GW).

Enamik sellest paikneb maismaal, kiiresti kasvavas avamereparkide sektoris on maailma parim praegu Suurbritannia.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles