Valitsus kiidab heaks ESMi maksimaalse laenumahu suurendamise

BNS
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Valitsus kiidab oma neljapäevasel istungil heaks ja saadab riigikokku eelnõu, millega Eesti nõustub Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) maksimaalse laenumahu suurendamise ja teise kapitali sissemakse tegemisega.

Eelnõu kohaselt nõustub Eesti sellega, et ESMi ja Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) ühine maksimaalne laenumaht on 700 miljardit eurot ja ESMi maksimaalne laenumaht 500 miljardit eurot, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Samuti nõustub Eesti teise, 30 miljoni euro suuruse kapitalimakse tegemisega ESMi kiirendatud korras 15 päeva jooksul ESMi asutamislepingu jõustumisest.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles esmaspäeval BNSile, et seoses ESMiga seisab Eestil lähiajal ees kaks tegevust. Sester selgitas, et kuna ESMi seletuskirjades on sees, et ESMi ja EFSFi kogumaht on 700 miljardit eurot, siis on see vaja Eestil ka siseriiklikult ära fikseerida.

«Valitsus peaks lähipäevadel selle eelnõuna ära fikseerima ja tooma selle ka riigikogu ette,» ütles ta.

Teine positsioon, mille Eesti peab parlamendis ära fikseerima, on seotud ESMi tehtavate maksetega. Sester selgitas, et möödunud aastal lepiti tänavust riigieelarvet menetledes kokku, et üks makse summas 30 miljonit eurot on täna juba riigieelarves sees.

«Samas oleme me jõudnud varasemalt ka kokkuleppele Euroopa kõikide riikide osas, kes ESMiga on ühinenud, et selle aasta jooksul teostatakse kaks makset,» märkis ta.

Seoses sellega tuleb valitsus Sesteri sõnul lähiajal ka parlamendi ette sooviga lisada teine täiendav makse eelarvesse sisse. «See tähendab ka selle aasta eelarve muutmist,» sõnas ta. Teise makse suurus on Sesteri selgitusel teine viiendik kogu sissemakstavast kapitalist ehk ligi 30 miljonit eurot. «See tuleb meie reaalmaksetest, mis on 148,8 miljonit jagatuna viide ossa.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles