Tiit Kolk elektri hinnast: õnnetul tarbijal ei ole mingisugust pääsemisvõimalust

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kolk.
Tiit Kolk. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Tavatarbijal ei ole Repo Vabrikute juhi Tiit Kolgi sõnul vabaturust midagi võita, sest tegelikku konkurentsi pakkujate vahel ei teki ning ka parima tahtmise juures peab inimene börsihinnale tublisti juurde maksma.

Täna on börsi hind sama suur kui hind tavatarbijale suletud turul, kui tarbija tahaks elektrit osta ujuva hinnaga börsilt, peab ta elektritootjale ka marginaali maksma.  «Väiksem ostja peab miskipärast soolast marginaali sinna vahele maksma. Sellel õnnetul tarbijal ei ole mingisugust pääsemisvõimalust,» rääkis Kolk.

Kui inimene otsustab hinna fikseerida, siis ka see ei aita Kolgi sõnul kuigi palju. «Eesti Energia suurusel tootjal on terve toatäis analüütikuid, kes on suutelised päris hästi ette nägema, milline võib olla hind 6-12 kuu pärast ja selle hinna pakuvad nad ka välja ning panevad sinna riskimarginaali vahele.»

Kuigi vabaturu tingimustes peaks turule tekkima konkurents, hakkab Eestis tegutsema ainult kaks suur pakkujat. «Turg on turu nime väärt siis, kui on suur hulk pakkujaid ja suur hulk müüjaid,» selgitas Kolk.

Repo Vabrikud hakkasid elektrit vabaturult ostma 2010. aastal ning pooleteise aasta eest sõlmis ettevõte lepingu fikseeritud hinnaga. «Siis iga kuuga järjest hinnad tõusid ja otsustasime fikseerida, tänase pilguga vaadates tundub see natuke vale samm. Võib-olla oleks mingi osa pidanud jätma vabaturule, aga toona polnud seda võimalik ette näha,» möönis Kolk.

Tänaseks on ettevõte otsustanud aga ise endale elektrit toota, jaanuarist läheb jaam käiku. «Siis on meil selle sagimisega üsna vähe pistmist,» rõõmustas Kolk. Tavatarbijal aga võimalust ise endale elektrit toota ei ole.

Kolgi sõnul võiks tõstatada küsimuse Eesti kallist elektriaktsiisist. «See on Euroopa skaala järgi kõige kallimas otsas. Teine on taastuvenergia tasu, mis on meie oma tekitatud orjus. Neid kahte komponenti oleks võimalik muuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles