Teadlased: vihmane ilm paneb inimesed paremini tööle

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu

Vihmased ja viletsad ilmad võivad töötajad küll veidi virilaks teha, kuid ülemused peaksid pilvede lähenemisest siiski rõõmu tundma.

Nimelt on teadlased avastanud, et halb ilm on ärile hea ning inimesed on pilves ilmaga palju produktiivsemad, vahendab Financial Times.

Uurimuse «Rainmakers: why bad weather means good productivity» autorite sõnutsi on põhjus lihtne: töötajaid ei kiusa siis mõtted sellest, mida kõike toredat nad väljas päikese käes teha võiksid.

Ilusa ilmaga kipuvad inimesed unistama jalutuskäikudest pargis või pikutamisest rannaliival.

Vihmavalingud aitavad keskenduda tööülesannetele.

Harvardi ärikooli abiprofessor Francesca Gino ja tema abilised uurisid ühe Tokyo panga poolt 30 kuu jooksul kogutud andmeid, mida kinnitasid ka «laboratoorsed» katsed 136 üliõpilasega, kellest pooltel paluti tulla täitma ülesandeid vihmastel, teistel päikeselistel päevadel.

Osasid üliõpilasi pandi lisaks proovile piltidega meeldivatest ettevõtmistest vabas õhus.

«Halva ilmaga ei tohi viia töötajate mõtteid ilusa-ilma-võimalustele, sest siis teevad nad rohkem vigu ja töötavad aeglasemalt,» ütleb professor Gino.

Teadlased soovitavad juhtivtöötajatele järgmist: andke inimestele vihmastel päevadel ette tüütu ja rutiinne kontoritöö, ilusa ilma puhul midagi loovamat ja paindlikumat.

Samuti võiks kaaluda idülliliste rannapiltide eemaldamist kontoritest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles