Facebook katkestas privaatsusnõuete tõttu automaatse näotuvastuse

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: Reuters/ScanPix

Facebook katkestas nägude automaatse tuvastamise fotodelt, et teenus euroliidu privaatsusnõuetega vastavusse viia.

Iisraeli ettevõtte Face.com arendatud süsteem leiab kasutajate laetud piltidelt üles teised sotsiaalvõrgustiku liikmed ning annab soovitusi fotode ja nimede omavaheliseks sidumiseks.

Selle aasta juunis teatas Facebook ettevõte ostmisest, et näotuvastus sotsiaalvõrgustikuga paremini siduda, kuid on nüüd sunnitud oma plaane pidurdama, sest Iirimaa andmekaitsevolinik Billy Hawkes tegi ettekirjutuse, millega nõuab süsteemi läbipaistvamaks muutmist ja Euroopa Liidu nõuetega vastavusse viimist.

Ettekirjutus kehtib ainult Euroopas ja idee poolest võiks Facebook teistes regioonides nägude tuvastamisega jätkata.

Ettevõte otsustas aga kustutada seni kogutud andmed, mille järgi nägusid ja nimesid kokku viidi. Hawkesi sõnul on Facebooki otsus tervitatav, kuna näitab ettevõtte tõsist suhtumist privaatsusega seotud teemadesse. Facebooki esindaja Richard Allani sõnul kavatseb ettevõte funktsiooni tulevikus taastada, aga arvestades tehtud ettekirjutisi ja nõudeid.

Muu hulgas nõutakse, et kasutajatele antaks selgemalt mõista, mida Facebook kasutajate postitatud fotodega teeb ja kuidas näotuvastus toimib. Sotsiaalvõrgustiku liikmeil peab olema selge ja üheselt mõistetav võimalus valida, kas lubada oma fotodel nägusid tuvastada või mitte. Sarnaseid nõudeid esitavad Facebookile ka privaatsuse eest võitlejad Ameerika Ühendriikides.

Fotodel inimeste tuvastamine pole Facebooki ainus piltidega seotud probleem. Euroopa peakontoris Dublinis end sisse seadnud Facebookil tuleb andmekaitsevolinikule õige pea taas aru anda, kas kasutajate kustutatud fotod ikka kustutakse serverist 40 päeva jooksul jäädavalt, nagu seda nõuab seadus.

Varasemalt on olnud juhuseid, kus juba kustutatud fotole saab ka hiljem ligi, kui teada foto täpset internetiaadressi. Iga päev laaditakse Facebooki üle kolmesaja miljoni uue foto.

Näotuvastuse piiramise puhul on tegemist väga olulise ja põhimõttelise otsusega, vahendab New York Times California ülikooli õigusteaduste professori Chris Hoofnagle’i seisukohta. «Niisuguste [näotuvastussüsteemide] arendamine erasektoris mõjutab otseselt meie õigust privaatsusele,» ütleb ta.

Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et FBI on käiku laskmas inimeste identifitseerimissüsteemi, mis võimaldab turvakaamerate vaatevälja jäävaid inimesi automaatselt tuvastada.

Kuigi nägude tuvastamise süsteem pole otseselt seotud ettevõtte äritegevusega, pole Euroopast tulnud uudis meeltmööda Wall Streeti investoritele. Pärast börsile tulekut kivina kukkunud Facebooki aktsia ootab endiselt, et ettevõtte majandustulemused paranema hakkaksid.

Oma igapäevase tegevusega kogub Facebook kasutajate kohta tohutul hulgal andmeid. Ühest küljest on tegemist ideaalse olukorraga turundajatele, sest tänu Facebooki kogutud infole on võimalik reklaamsõnumeid väga täpselt valitud sihtgrupile edastada. Teisalt seab sellise info olemasolu Facebooki keerulisse positsiooni, sest kasutajate privaatsuse tagamine on ettevõtte jaoks ain­a raskem ja kulukam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles