Konservatiivid lubavad naaberriikide andekaid Leetu meelitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius Foto: SCANPIX

Leedu valitsevad konservatiivid avaldasid laupäeval seimivalimiste programmi, milles lubatakse «riigi arengu huvides» meelitada naaberriikidest andekaid inimesi Leetu.

«Me püüame meelitada talente teistest Balti riikidest, Valgevenest, Ukrainast ja Venemaalt, pakkudes neile suurepäraseid tingimusi äri alustamiseks ning lihtsustades nende ja nende perede viisade ja töölubade saamist.»

Isamaaliidu - Leedu Kristlike Demokraatide esimees ja peaminister Andrius Kubilius ütles programmi tutvustades, et see erineb teistest, sest ei sisalda «jälgegi populismist».

«Me nimetame seda tagasihoidlikult 16. valitsuse programmiks,» sõnas 15. valitsust juhtiv Kubilius.

Programm on peaaegu 200 lehekülge pikk ja ütleb, et madalapalgaliste maksumäära tuleb järkjärgult alandada ja ehkki ei soovita kehtestada progressiivset maksusüsteemi, peaks tulumaksuvaba miinimumi vähehaaval tõstma, nii et ülemmäär ulatuks lõpuks alampalgani.

Need meetmed kahandavad lühiajaliselt eelarvetulusid, möönavad konservatiivid, soovitades korvata seda vara- ja automaksuga ning mitme «sotsiaalselt tähtsusetute maksusoodustuste» kaotamisega.

Muude valimislubaduste hulgas on plaan ehitada uuesti üles Vilniuse suur sünagoog.

Konservatiivid lubavad jätkata «Euroopa Liidu koordineeritud» välispoliitikat, arendada Valgevenega asjalikke suhteid ning loodavad, et vastastikune usaldust Venemaaga suureneb pärast seda, kui mõlemad riigid on tunnistanud Nõukogude okupatsiooni kui ajaloolist fakti.

Leedu parlamendivalimised on 14. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles