Kuldse Koidiku vari Kreeka kohal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik toetaja selle partei logoga T-särgis
Kreeka paremäärmusliku partei Kuldne Koidik toetaja selle partei logoga T-särgis Foto: SCANPIX

Alexandros Pnevmatikos tõmbab sõrmega üle kõri – näidates, kuidas üks paremäärmusliku Kuldse Koidiku liige teda hiljutisel meeleavaldusel ähvardas.

Teist ametiaega Korintose linnapea ametit pidav Pnevmatikos langes karmi kohtlemise osaliseks. Lõpuks tõukasid parempartei haakristi meenutava logoga mustades T-särkides mehed meeri abitult pikali.

Pnevmatikos kinnitab, et teda rünnati väite pärast, et «fašism ei võta enam iial Kreekas võimust».

«Kuldne Koidik on hakanud üha enam peremehetsema – pärast seda, kui nad siinsetel valimistel ühe koha võitsid,» ütleb Pnevmatikos oma ruumikas kontoris, mida kaunistavad maalid Korintose sadamast ja iidsetest varemetest.

Kuldsel Koidikul, mis juunikuistel valimistel 7 protsenti võttis ja esmakordselt parlamenti pääses, on sees hoog, mis kisub paremale ka peavoolu parteisid, Korintose sotsid kaasa arvatud.

KK kasutab ära paljusid kodanikke haaranud meeleheidet riigi allakäigu pärast, pakkudes kohest väljundit – ja märklauda – nende raevule. Kuid siin, ühes oma peamistest tugipunktidest, rakendab erakond ühtlasi poliitiliselt mõjusaid meetmeid adresseerimaks kreeklaste hirmu kuritegevuse ees. Ja nende vaesust.

Nagu näitavad arvamusküsitlused, on partei populaarsus pärast valimisi tõusuteel, kuna mure euroalast väljaviskamise pärast süveneb. Sel nädalal näitas üks küsitlus, et Kuldse Koidiku suhtes «positiivselt meelestatud» inimeste arv on vaat et kahekordistunud, maikuise 12 protsendi pealt 22 protsendi tasemele.

Ajaloolane ja poliitanalüütik Thanos Veremis ütleb: «Nad adresseerivad inimeste ebakindlust raskel ajal, nad pakuvad töötutele kuuluvustunnet... ja hoogu lisab immigrantide küsimus.»

Partei pressiesindaja Ilias Kassidiaris eitab, nagu oleks Kuldne Koidik neofašistlik liikumine – kuigi sümbol ja natsi-stiilis tervitus, millega liikmed liidrit Nikos Michaloliakost austavad, viitavad vastupidisele. «Me oleme Kreeka rahvuslased,» ütleb ta.

Korintoses, kus kohalikelt viinamägedelt ja veinitehastest vallandatud immigrante kuritegevuse kasvus süüdistatakse, sai partei ligi 10 protsenti häältest – üks paremaid tulemusi riigis üldse.

«Nad käisid külasid mööda ringi ja ütlesid, et kui nad parlamenti saavad, siis nad nõuavad iga immigrandi deporteerimist,» ütleb immigrantide toetusgrupi, rassismivastase initsiatiivi Anti-Racist Initiative’i (ARI) aktivist Panos Damalos.

Valimisjärgselt on konservatiivide juhitud koalitsioonivalitsust süüdistamist rassistlike meeleolude tuulega kaasaminekus, kuna algatatud on Ateena ja teiste linnade puhastamine tuhandetest illegaalsetest immigrantidest, kes on kogutud kinnipidamiskohtadesse ja ootavad väljasaatmist.

Kodanikekaitse minister Nikos Dendias ütles, et nimetatud programm – mida vastuolulisi tundeid tekitavalt kutsutakse nimega «Xenios Zeus», kes oli Kreeka mütoloogias külalislahkuse jumal – kestab kuni käesoleva aasta lõpuni.

Ühtlasi on Kreeka tugevdanud valvet põhjapiiril Türgiga, mis on peamine illegaalide värav ELi. Põhjuseks on toodud hirm Süüria konflikti eest põgenejate sissevoolu ees.

Rassismivastased rühmitused süüdistavad Kuldse Koidiku liikmeid immigrantide süstemaatilises peksmises Ateena kesklinnas. Väikesed mootorratturite salgad, keda partei «löökrühmadeks» kutsub, teostavad ringkäike immigrantide kvartalites, väites end tegutsevat kuritegevuse piiramise eesmärgil.

«Inimesed [kes rünnakute pärast kaebavad] politseist reeglina erilist abi ei saa,» ütleb Bangladeshist pärit restoranitöötaja, kes ütles oma nimeks Hussein. «Ja kuidas sa kirjeldad inimest, kes tuleb sulle kallale, mootorratturi kiiver peas.»

Husseini sõnutsi on kallaletungide arv tema naabruskonnas pärast valimisi kasvanud. «Pole vahet, kas sul on paberid või mitte. Kui oled tumedama nahaga, võivad kallale tulla.»

Kuldne Koidik ei hooli Kreeka seadustest, mille järgi immigrandid elamis- ja tööluba võivad taotleda.

«Sellist nähtust nagu legaalne immigrant ei ole olemas,» ütleb Kassidiaris, endine Kreeka eriüksuslane, kelle populaarsus tõusis võimsalt pärast seda, kui ta televisiooni otse-eetris kommunistliku partei naisesindajale kõrvakiilu andis.

Sel nädalal teatas Kassidiaris, et palus võtta endalt parlamendiliikme puutumatuse kohtuistungi kontektsis, kus teda süüdistatakse osalemises relvastatud röövis, juhtides põgenemiseks kasutatud autot. Kassidiaris eitab osalemist röövis.

Juhtum on tõmmanud tähelepanu väidetavatele kontaktidele Kuldse Koidiku ja Kreeka kriminaalse allmaailma vahel. «Meile tuleb teateid nende osalemisest väljapressimistes, kokkupõrgetest politseiga,» ütleb Damalos.

Samal ajal üritab Kuldne Koidik kujundada ka kuvandit sotsiaalsest hoolivusest, jagades regulaarselt toidupoolist partei juures registreeritud vaestele kreeklastele ning pakkudes turvateenust pensionäridele nende käikudel pangakontorisse, mille läheduses röövkallaletungid – partei sõnutsi immigrantide poolt – on sagedased.

75-aastane pensionil kooliõpetaja Maria Tsalpatura ütleb, et helistab Kuldsesse Koidikusse iga kord, kui pensioniraha järele läheb. «Nad tulevad õigeks ajaks ja on viisakad. Ma arvan, et nad pakuvad head teenust,» ütleb naine.

Mõned partei valimisjärgsed ettepanekud on tekitanud suuri pahameeletorme – nagu näiteks idee luua verepank, mis teenindaks üksnes kreeklasi. Haiglaarstid lükkasid selle kava vihaselt tagasi.

Kuid augustis avastasid Korintose linnapea ja tema toetajad endid Kuldse Koidikuga samast paadist – poliitilisele vaenule vaatamata. Nimelt siis, kui valitsus otsustas kolida grupi immigrante mahajäetud sõjaväebaasi linnaservas.

Kui 400 immigranti veoautodega kohale toodi, tekkisid politseil vihaste elanikega kokkupõrked. Protestidega liitusid ka Kuldse Koidiku liikmed.

Linnapea Pnevmatikos andis aga korralduse jätta sõjaväeosa mitmeks tunniks ilma veeta – protesti märgiks. «See oli vastuvõetamatu, et ministeerium saatis need inimesed siia, ilma etoleks seda linnavõimudega isegi arutanud,» ütles ta.

«Linnas kardetakse väga, et immigrandid võivad hulgakesi sadamasse põgeneda, et sealt laevaga Itaaliasse pääseda... Neid ei tohiks siin pidada.»

Kuldse Koidiku liider Michaloliakos väidab end korintlasi hästi mõistvat: «Miks peaksid kreeklastest maksumaksjad toetama soovimatute isikute toitlustamist ja ülalpidamist selles puhkelaagris?»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles