Erametsaliit tahab biokütuse kasutamise jätkamist Narvas

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaam.
Narva Elektrijaam. Foto: Peeter Langovits

Eesti erametsaliit saatis majandusministeeriumile ja Eesti Energiale kirja ettepanekuga jätkata biokütuse kasutamist elektrienergia tootmisel Narvas asuvas Balti elektrijaamas.

Erametsaliit tunneb enda sõnul muret tekkinud olukorra pärast metsasektoris, sest biokütuse kasutamise peatamine Narva jaamas vähendab metsaomanike motivatsiooni oma metsi majandada.

2007. aastal rakendunud riiklik toetusskeem andis metsaomanikele signaali majandusliku ühistegevuse käivitamiseks suuremas koguses madalakvaliteedilise küttepuidu hankimiseks, et seda siis suurtarbijatele pikemajaliste lepingute raames tarnida. Suur osa madalakvaliteedilist puitu erametsadest läks just elektrienergia tootmisesse Narvas, märgib liidu pöördumine.

Eleringi koostatud taastuvenergiast toodetud elektrienergia aastaprognoosist on poole aastaga täitunud 57 protsenti, sealhulgas tuuleenergia osas vaid 35 protsenti. Seega võiks eeldada, et 2012. a makstakse tuulest taastuvenergia tootjatele toetusi plaanitust väiksemas ulatuses.

Erametsaliit leiab, et selle võimaliku ülejäägi abil võiks jätkata biokütuse kasutamise toetamist Balti elektrijaama 11. plokis, et leevendada metsasektoris tekkinud keerulist situatsiooni.

Liit on seisukohal, et olukorras, kus jagub piisavalt madalakvaliteedilist ressurssi, ei tohiks piirata sellise puidu kasutamist ka madalama efektiivsusega energiatootjate juures. Lisaks on väheväärtusliku puidu varumine seotud paljuski üldise raiemahuga ning raieaktiivsuse vähenemine ei toeta ka metsanduse arengukavas seatud eesmärke.

Biokütuse kasutamine Balti elektrijaama 11. plokis lõpetati tulenevalt elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu avalikustamisest 27. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles