Kodusoetajate julgus sõltub Lõuna-Euroopast

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Toompark
Tõnu Toompark Foto: Adaur.ee

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompargi sõnul jätkavad korterite hinnad mõõdukat kasvu ka aasta teises pooles - seda eeldusel, et Lõuna-Euroopast ei tule uudiseid, mis tarbijate kindlustunde taas kõikuma lööks.

«Kui palju Saksamaa jõuab neid asju kinni maksta, eks me näe. Need on sellised kaudsed tegurid, mis inimeste kindlustunnet all hoiavad. Kui inimesed ei tea, mida homne päev toob, ei taha nad teha ka pikaajalisi siduvaid kapitalimahukaid otsuseid,» tõdes ta.

Tõenäoliselt hoogustub korterite ostmine aasta teises pooles, kuna laenutingimused on soodsad ja üürimine endiselt üsna kallis. Uue eluaseme soetamine on tavaliselt seotud elu paratamatustega nagu sünd, surm, lahku- või kokkukolimine ning peale üürimise ja ostmise palju muid valikuid ei ole.

Kinnisvara ostjad ei ole enam nii optimistlikud kui näiteks kaheksa aastat tagasi, kui laenu võeti lootuses, et tulevikus palk kasvab. Praegu loodab enamik töötegijaid kolmeprotsendilisele palgatõusule, mis ei aita just märkimisväärselt elujärge parandada.

Eelmise kvartaliga võrreldes tõusid korterite hinnad tänavu teises kvartalis 5,6 protsenti ja majade hinnad langesid 2,7 protsenti. Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes on korterite hinnad statistikaameti andmetel tõusnud 9,9 ja majade hinnad 2,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles