USA komisjoni luba andis Universalile rohelise tule EMI ostmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Universal Music Group võib osta kuulsa Briti plaadifirma EMI, kaasa arvatud selle tulutoova Beatlesi kataloogi. Pildil ansambel Beatles.
Universal Music Group võib osta kuulsa Briti plaadifirma EMI, kaasa arvatud selle tulutoova Beatlesi kataloogi. Pildil ansambel Beatles. Foto: SCANPIX

USA föderaalne kaubanduskomisjon andis reedel Universal Music Groupile loa osta Briti muusikakompanii EMI; tegemist oli viimase suure takistusega tehingus, millega rahvusvaheline muusikafirma loodab omandada EMI salvestatud muusika haru 1,9 miljardi dollari eest.

Varem reedel oli tehingule andnud heakskiidu ka Euroopa Komisjon, mis siiski sunnib Universalit müüma osa EMI suurimaid artiste.

USA majanduskomisjon leidis, et Universali ja EMI ettevõtted olid piisavalt erinevad, et nende ühendamine ei rikuks konkurentsiseadusi. Komisjon lisas, et ei kehtesta tehingule samu tingimusi nagu Euroopa Komisjon, sest USA ja Euroopa turud on erinevad.

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Joaquín Almunia teatas varem reedel, et Universal Music Group võib osta kuulsa Briti plaadifirma EMI, kaasa arvatud selle tulutoova Beatlesi kataloogi, kuid peab loobuma teistest suurtest artistidest nagu Coldplay ja Pink Floyd.

Loobuda tuleb Parlophone’ist, mille käes on kahe eelnimetatud artisti õigused, samuti Kylie Minogue’ ja David Bowie’ õigused. Beatles on samuti Parlophone’i all, kuid selle puhul tehti erand.

Universal peab ühtlasi müüma EMI klassikalise muusika ja Prantsuse harud, samuti kaubamärgid, mille artistide seas on Depeche Mode ja The Ramones.

Almunia märkis, et kuna tegu on muusikaäriga, on küsimus eriti emotsionaalne. Almunia sõnul olid need tema kui konkurentsivoliniku jaoks ühed raskemad läbirääkimised just kultuurilise mõõtme tõttu.

Universal esindab juba näiteks Jay-Z’d, Nirvanat ja rokkbändi U2.

Universali leping on osa EMI lammutamisest. Reguleerijad on juba nõustunud EMI muusikakirjastamise haru müümisega Sony Corporationile 2,2 miljardi dollari eest.

Universali rivaalid nagu Warner Music ja väiksemad sõltumatud plaadifirmad on tehingu vastu teravalt protestinud, sest see võib teised tegijad turult tõrjuda.

Pärast müüki oleks Universali keskmine turuosa Euroopa riikides alla 40 protsendi, ütles Almunia.

USA heakskiit lepingule tähendab suurte plaadifirmade arvu kahanemist neljalt kolmele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles