Pevkur: pensionid tõusevad viis protsenti ja 2014. aastal ka rohkem

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et sotsiaalvaldkonna jaoks tuleb 2013. aasta riigieelarve kokkuleppeid õnnestunuks lugeda.

«Pensionitõus tuleb suurusjärgus 5 protsenti. Kui keskmine vanaduspension on meil 320 euro kandis kuus, siis see tähendab, et aastas teeb see ligi 200 eurot igale pensionärile rohkem. Ka 2014 aastal on pensionitõus vähemalt 5 või rohkem protsenti,» lubas Pevkur.

Mõlema koalitsioonipartneri üks olulisimaid reforme on lastetoetuste kasv.

«See mis fraktsioonide poolt kokku lepiti, sai ka valitsuse rahalise kinnituse. Mõned asjad on siiski veel vähe tähelepanu saanud – teatavasti tasuline isapuhkus taastub järgmisel aastal. 10 päeva saavad isad olla oma perekonnaga koos pärast lapse sündi ja see tegelikult võtab riigieelarvest päris suure portsu raha, ligi 4 miljonit eurot. Teine oluline muudatus on see, et pikalt on kriitika all olnud töötutoetuse väike maht tõuseb pooleni miinimumpalgast ehk 145-le eurole tänaselt 65 eurolt,» ütles Pevkur.

Ministri sõnul tagavad eelarvekokkulepped praegusel kujul sotsiaalse turvalisuse suurenemise Eestis. Näiteks suudetakse esialgsete arvutuste kohaselt vähendada järgmisel aastal rehabilitatsiooni ja erihoolde järjekordi.

Pevkuri sõnul on tal kahju, et vaidluste käigus ei õnnestunud taas leida raha haiglate jaoks. «Riigi rahalised võimalused jätkuvalt kahjuks ei võimalda meil näiteks haiglate kapitalikulusid riigieelarvest katta. Haiglate kapitalikulud on meil jätkuvalt kaetud tänu eurotoetustele. Need on väga suured summad, 16-17 miljonit eurot,» ütles minister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles