Eesti tarbimislaenude intressi ülikõrge keskmise annavad kiirlaenufirmad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eesti elanikele antavate tarbimislaenude ülikõrge intress on tingitud kahest kiirlaenufirmast, kes omavad panganduslitsentsi ning kelle andmed lähevad üldisesse pangandusstatistika arvestusse.

Juhul kui nende intressid arvestusest välja arvata, oleks intressimäär seitse-kaheksa protsenti, ütles Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs.

Tõrsi sõnul ei ole erinevate riikide statistika üldse kuigi hästi võrreldav. «Osas riikides omavad kiirlaenufirmad panganduslitsentsi, osas riikides on sees näiteks autoliisingud või muud liisingutooted,» selgitas Tõrs. «Arvutades tarbimislaenu intressi ilma kahe kiirlaenufirmata, sain ma viimase kuu keskmiseks 7,5 protsenti,» lisas ta.

Kuni aastase tähtajaga uute tarbijalaenude keskmine intress oli Eestis Euroopa Keskpanga andmetel 23,57 protsenti. Seda on peaaegu kümme protsendipunkti enam kui teisel kohal olevas Slovakkias. Ülejäänud riikides saavad tarbijad lühiajalist laenu keskmiselt vähem kui kümne protsendiga. Madalaim, 3,76 protsenti, on intress Soomes.

Ühe- kuni viieaastase tähtajaga uute tarbijalaenude keskmine intress oli Eestis 21,94 protsenti, mis tegi Eestist eurotsoonis ainsa riigi, kus keskmine intress oli üle 20 protsendi. Üle kümne protsendi oli tarbimislaenude intress vaid Slovakkias (15,54 protsenti) ja Portugalis (12,07 protsenti). Madalaimat ühe- kuni viieaastase tähtajaga tarbimislaenu saadakse Belgias (6,17 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles