Windows 8 tahvelarvutis - kas ilust piisab?

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 8 tahvelarvutis.
Windows 8 tahvelarvutis. Foto: Postimees

E24 sai näppida uut Windowsi operatsioonisüsteemi Samsungi Slate 7 tahvelarvutis.

Taustaks:

Tahvelarvutite tarkvaraplatvormide turul on siiani jäme ots Apple’i ja Google’i käes.

Strategy Analyticsi andmetel kasutavad käesoleva aasta teises kvartalis tarnitud tahvelarvutitest 68 protsenti iOSi, Androidi turuosa oli aga 29 protsenti. Veidi üldistades võib öelda, et sama kaks kolmandikku-üks kolmandik suhe kehtis nutiplatvormide turujagamisel ka juba eelmisel aastal samal ajal.

Veidi rohkem kui kuu pärast on see näiline vaikelu tabletirindel aga muutumas, kuna müüki tuleb Windows 8 ja selle veidi nuditud versioon Windows RT, ehk Microsoft on teinud suuri pingutusi, et tahvelarvutite operatsioonisüsteemide turust endale oluline tükk haarata.

Maailma suurim tarkvarafirma on uuele platvormile teinud suured panused ning selle läbilöömiseks on asunud ka esimest korda ettevõtte ajaloos riistvara enda nime all müüma (kui mitte arvestada arvutihiiri, klaviatuure ja muid lisaseadmeid). 26. oktoobril tuleb turule Microsoft Surface tahvelarvuti, mis peaks julgustama ka teisi tahvelarvutitootjaid Windows 8 platvormi kasutama.

Samas on Microsofti riskide võtmine ka mõistetav, ning ettevõtte tulevikku silmas pidades ka väga vajalik samm, kuna PC-turg on globaalselt juba pikemat aega madalseisus, samas kui tahvelarvutite populaarsus üha kasvab.

Strategy Analyticsi hinnangul tõusis tabletite tarne eelmises kvartalis aastaga 67 protsendi võrra pea 25 miljoni seadmeni, samas kui Gartneri andmetel jäi personaalarvutite tarne eelmise aastaga samale tasemele – 87,5 miljonit eksemplari.

Lühimulje:

Visuaalselt meenutab Windows 8 arusaadavatel põhjustel rohkem Windows Phone 7-t, kui «tavalist» Windows 7-t ning võib tahvelarvutite ja nutitelefonidega vähem-sina-peal-olevatele kasutajatele mõjuda üsna võõristavalt. Ilmselt see on Microsoftile uue opsüsteemi puhul ka üks suurimaid riskifaktoreid, kuna suur hulk kasutajaid on varasema välimusega harjunud ning uus nõuab mõningast ümberõppimist.

Windows 8 kasutajaliides, vana nimega Metro on rakendustepõhine, sel puudub traditsiooniline start-menüü, töölaud ja maailma populaarseimale tarkvaraplatvormile nime andnud «aknad».

Ette rutates tuleb muidugi mainida, et vaikimisi on olemas ka Desktopi rakendus, mille abil saab kasutada ka traditsioonilisema väljanägemisega kasutajaliidest, kuid sellegipoolest – uus platvorm ei jäta hetkekski kahtlust, et see on loodud puutetundlike ekraanidega nutiseadmeid, mitte enam «tavalisi» laua- ja sülearvuteid silmas pidades. Arvestades aga seda, kuidas puutetundlikkus on aina rohkem ka nimetatud seadmete ekraanidele jõudmas, on see ilmselt Microsofti poolt üsna mõistlik tegu.

Uue platvormi kasutajaliidese minimalistlik disain ja üldine väljanägemine on minu isikliku subjektiivse arvamuse järgi Microsoftil väga hästi välja kukkunud, andes näiteks Google’i Androidile rahulikult silmad ette.

Meeldisid ka mõned hästi läbimõeldud detailid, mis lisasid operatsioonisüsteemile funktsionaalsust.

Näiteks on Windows 8-s võimalik tahvelarvuti ekraani igas suunas «pikendada» ehk erinevatest äärtest on võimalik välja tirida töötavate rakenduste nimistu, süsteemi põhiseadistused ja hetkel kasutuses oleva programmi seadistusvalikud.

Samuti meeldis ka üleliigsete visuaalsete elementide hulga vähendamine – näiteks üles-alla ja edasi-tagasi saab liikuda ka kerimisribadeta.

Selles mõttes näiteks vastandub Windows 8 askeetlikkus tugevalt Apple’i iOSile, kus kõiksugu tegevuste visualiseerimisega nähakse tohutult vaeva, iseasi kas see ka mingit praktilist kasu endas kannab. Eks ta ilmselt maitse asi ole, aga kokkuvõttes on erinevate valikute olemasolu ju tarbijale ainult rõõmustav.

Windows 8 ja selle rakenduste toimimise kiirust ja toimeviivitust on vaid ühte tahvelarvutit kasutades raske hinnata.

Testimiseks antud Samsungi kallima hinnaklassi tahvelarvuti Slate 7 on tegelikult loodud Windows 7 OSi jaoks. Samas on see hoolimata oma vanusest siiski ka praegu tehniliselt võimekuselt täiesti konkurentsivõimeline mudel, mistõttu pole ka ime, et Windows 8 ja selle erinevad rakendused jooksid seal kiirelt ning ilma silmariivava viibeta.

Seega tuleb lihtsalt loota, et uue platvormi visuaalse lihtsuse taga ei peitu  midagi riistvara liigselt kurnavat ning see hakkab jooksma kenasti ka soodsama hinnaklassi ja nõrgema riistvaraga tahvelarvutites. Uue opsüsteemi nõudmised riistvarale seda ka avalikustatud andmete järgi peaks küll lubama.

Windowsi uue platvormi probleemiks saab ilmselt olemasolevate rakenduste vähesus võrreldes näiteks Apple’i iOSile või Google Androidile loodavate rakenduste arvuga. Sama probleem kummitab ilmselt ka Windows Phone 8 tulevikku.

Küsimus seisneb muuhulgas ka selles, et kuidas motiveerida arendajaid neid rakendusi looma, kuna ilmselt ei paista see paljudele nii tulus ettevõtmine, kui turuliidritele Androidile ja iOSile keskendumine.

Samas sõltub sellest aga ka tarbijate huvi Windowsi tabletite vastu – kui konkurentide platvormidel on võimalik rohkem ja põnevamalt teha, siis miks peaksid nad Windowsi valima?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles