Ungari loodab oktoobris IMFiga kõnelusi jätkata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán
Ungari peaminister Viktor Orbán Foto: SCANPIX

Ungari pikaleveninud kõnelused Rahvusvahelise Valuutafondi ja Euroopa Liiduga 15 miljardi euro suuruse laenu saamiseks jätkuvad tõenäoliselt oktoobri keskel, teatas Budapest neljapäeval.

«Läbirääkimised IMFiga jätkuvad arvatavasti oktoobri keskel, pärast panga aastakonverentsi», mis toimub 9.- 14. oktoobrini Tokyos, ütles Ungarit kõnelustel esindav portfellita minister Mihály Varga riigitelevisioonile.

Ungari peaminister Viktor Orbán üllatas 6. septembril rahaturge Facebookis avaldatud teatega, et lükkab tagasi tagasi ELi ja IMFi esitatud tingimused 15 miljardi euro suuruse laenu saamiseks.

«Sellise hinnaga... ja sellisel moel, ei,» ütles Orbán.

Varga ütles neljapäeval, et valitsus saatis laenuandjatele kirja, milles «esitati tähtsad üksikasjad (Ungari) majanduspoliitika kohta». Ta väljendas veendumust, et kiri saab «positiivse» vastuse, kuid ka «IMF peab tegema järeleandmisi».

Varga sõnul on IMF Ungari 2013. aasta majandusväljavaadete suhtes pessimistlikum kui valitsus, kes ootab 1,6-protsendist kasvu.

Orbán palus ELilt ja IMFilt eelmisel aastal abi, kui forint tugevasti kukkus, sest Orbáni valitsus oli natsionaliseerinud erapensionifondid ja reitinguagentuurid olid langetanud Ungari riigireitingu rämpslaenutasemele.

Kõnelused abipaketi üle katkesid detsembris, sest laenuandjad kritiseerisid mitut uut seadust, eriti seda, mis ohustas keskpanga sõltumatust. Valitsus kohendas keskpangaseadust ning juulis külastas riiki ELi ja IMFi delegatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles