Briti linn tegi oma raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bristoli nael.
Bristoli nael. Foto: SCANPIX

Bristolist sai eile esimene Briti linn, mis omaenda kohaliku valuuta käiku laskis – linnapea Peter Main pani esimesena kesklinna pagariäri letile uue krabiseva Bristoli naela ja ostis pätsi leiba.

Bristoli krediidiühistus avavad Bristoli naela arved ligikaudu 300 kesklinnas paiknevat kauplust ja ettevõtet.

Oma valuuta eesmärk on edendada äri kohalikes sõltumatutes kauplustes.

Oma raha on juba mõnda aega käibel sellistes maakeskustes nagu Totnes ja Stroud, samuti Londoni Brixtoni linnaosas.

Rahatähti trükitakse ca 125 000 naelsterlingi väärtuses, poekülastajate jaoks on vahetuskurss 1:1.

Eeldatavasti sünnib enamik tehinguid siiski virtuaalselt, tekstisõnumi või meili teel.

«Jajaa, just hetk tagasi liitusid Starbucks ja Tesco,» naljatas Bristoli naela huvigrupi liider Ciaran Mundy. «Ei, see oleks meie eesmärkidele risti vastu. Me tahame ikka, et inimesed kulutaksid raha kohalikus majanduses, mitte rahvusvahelistes ettevõtetes. Kui meil õnnestub inimesi natuke selles suunas nügida, siis oleme omadega mäel.»

Kohalikud kauplused nii Bristolis kui mujal Suurbritannias kannatavad, kuna ostjad liiguvad linnast välja ja internetti.

Jaemüüjatelt võetakse Bristoli naela tagasivahetamise eest 3 protsenti – lootuses, et see suunab nad soetama varusid kohalikelt tarnijatelt.

Varajased huvilised saavad uut raha hankides 5 protsenti hinnaalandust.

Võttes õppust eelkäijatest, võimaldab Bristol  poepidajatel tasuda oma ettevõtluslõivud kohalikus rahas – et välistada olukord, kus neil selle rahaga mitte midagi peale pole hakata.

Ühtlasi antakse linnaametlikele võimalus võtta osa palgast välja Bristoli naelades. Linnavalitsus uurib parasjagu, milliseid teenuseid uue valuuta eest võiks hankida.

Brixtoni linnaosa nõukogu esimehe Steve Reedi sõnutsi tõstab kohalik raha kodanikuuhkust: «Inimestele meeldib kanda rahakotis midagi, mis näitab, kuhu nad kuuluvad. Ja see aitab kohalikke poode ja ärisid.»

Mõttekoja New Economics Foundationi vanemanalüütik Josh Ryan-Collins hoiatas, et vabatahtlikkuse alusel toimivate skeemide käimashoidmiseks on tarvis suurt entusiasmi ja energiat.

Eile võis Bristoli poodides täheldada uue rahaga seonduvat elevust. Bristoli naelaga maksjatele oli valmis pandud ridamisi eripakkumisi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles