Keskastmejuhid kardavad lausa paaniliselt riske

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

McKinsey testis 1500 juhti 90st riigist ja leidis, et nad vältisid lausa paaniliselt riske.

Tippjuhid ei saa endale lubada liigseid riske ning seepärast otsustavad konservatiivselt. Suhtumine kandub aga organisatsioonis nakkusena edasi ning nii muutuvad riskikartlikeks ka kesktaseme juhid, kuigi nende vigasid saab ja peab ettevõte endale lubama, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Mängimine võidule ja kaotuse vältimine on kaks väga erinevat lähenemist. Finantskriisi üks õppetundidest oli liigne riskijulgus, kuid üldiselt on sellest ikkagi alati puudu olnud.

Tippjuhtide lauale jõuavad suured otsused ja neil pole õigust ettevõtte tulevikuga kasiinos mängida. Küll aga võivad ja peavad seda tegema matemaatilise kiretusega keskastme juhid. Nemad ei peaks investeerimisotsuste riske ei üle ega alla hindama.

Tõenäosus, et ükski otsustest ei too raha tagasi on suure valimi puhul väga väike, kuna kehtivad statistilised reeglid. Kui tootmisettevõttes on osakonna või tehasejuhid pigem alalhoidlikud, siis tulemuseks on madalam kasv ja investeeringud. Näiteks kui investeerida 5 miljonit stsenaariumis kus aasta pärast 10 miljoni või 0 teenimine on võrdse tõenäosusega, siis vajasid juhid tootlust 17 miljonit (70 protsendiline varu, kuigi peaks piisama 1 protsendist), enne kui nad investeeringu tegid. See on matemaatiline nonsenss.

Ülaltoodud näite puhul on traagiline, et mida suurem on ettevõte, seda suurem on majanduslik kaotus. Põhjuseid on kaks. Esiteks teada-tuntud Kahnemani kaotushirm ning teiseks ülalkirjeldatud otsusepõhine mõtlemine portfellipõhise asemel. Ettevõtted ei võta oma eelarvete ja investeerimisotsuste tegemisel neid inimlikke mõtlemisvigasid arvesse, mistõttu ei suudeta leida innovatiivseid lahendusi ja pärsitakse loovust.

Kuidas siis oleks võimalik suhtumist muuta. McKinsey pakub välja 5 ideed:

  • Nõua keskastme juhtidelt ka riskantsete projektide juhtkonnale esitamist.
  • Hinda nii positiivset kui negatiivset stsenaariumit.
  • Väldi riskide ülehindamist, näiteks läbi liigkõrge diskontomäära.
  • Hinda tulemusi lähtudes portfelli tootlikkusest, mitte ühe projekti baasil.
  • Tunnusta oskusi, mitte õnne.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles