Tele2: 4G-võrgus Euroopas veel helistada ei saa

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nielsen.
Mart Nielsen. Foto: Laura Oks

Tele2 Eesti tehnikadirektori Mart Nielseni sõnul ettevõte oma 4G võrgu kiirust helistamiseks piirata ei plaani, kuid kuna tehnoloogia on toores, siis üle uue võrgu ei tehta kõnesid veel kuskil Euroopas.

«4G-võrgus telefoni kõneliikluseks kehtestatud standard Voice over LTE ehk VoLTE kinnitati alles 2012. aastal ja Euroopas veel kommertsvõrke pole. Tele2 küll Rootsi laborites katsetab VoLTE kõnesid, aga ega uues võrgus rääkimine oluliselt erinevalt kõla, peamine pluss on andmeside kiirus telefonis,» ütles Nielsen.

Täna olemasolevad LTE telefonid kasutavad Nielseni sõnul CSFB (Circuit Switched Fall Back) mehhanismi, mis tähendab, et telefon on vaikimisi registreeritud 4G-võrgus, kuid kõne algatamisel või saabumisel vahetab seade võrgu kas 2 või 3G-sse, millega kaasneb mõnesekundiline viivitus. Kõne lõppemisel liigub telefon võimalusel 4G-võrku tagasi.

Mart Nielseni sõnul on Tele2 Eesti poolt 2012. aasta jooksul käivitatav 4G-teenus piisavalt töökindlate telefonide puudumisel esialgu orienteeritud ainult andmesideliiklusele ja multimeediaseadmetele.

«LTE telefonitehnoloogia saavutab piisava küpsuse ja kättesaadavuse ilmselt 2013. aasta esimeses pooles,» lisas Nielsen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles