Sony püüab proffe uue hübriidkaameraga

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony värske RX1 on maailma kompaktseim täiskaaderkaamera, mis toob Cybershot-tooteperekonna lähemale ka professionaalidele.
Sony värske RX1 on maailma kompaktseim täiskaaderkaamera, mis toob Cybershot-tooteperekonna lähemale ka professionaalidele. Foto: Sony

Sony on kvaliteetseid ja populaarseid foto- ja videokaameraid tootnud pikki aastaid, kuid siiski on ettevõte pigem tuntud kui tarbeelektroonika tootja. Viimasel ajal on Sony aga fotoaparaatide maailmas paistnud silma mitmete oluliste uuendustega ning võimalik suurinvesteering Olympusesse annab kinnitust – Sony on fotomaailmas Canoni ja Nikoni kõrval arvestatav tegija.

Kunagine suurtegija Olympus on viimastel aastatel hädas olnud. Selle nn kaameradivisjoni on hoitud elus suuresti hästi teeniva meditsiinitehnoloogia üksuse tuludest. Ettevõte on aga foto- ja videokaameraid tootvale üksusele mõnda aega kosilast või tõsist koostööpartnerit otsinud ja nüüd näib, et Sony näol on see lõpuks ka leitud.

Veebileht Japantimes.co.jp sõnul on Sony ja Olympus kõneluste lõpufaasis. Juba selle kuu lõpul võivad mõlemad ettevõtted teatada Sony 485 miljoni euro suurusest investeeringust. Nii asuvad ettevõtted ühiselt meditsiiniseadmeid arendama, samuti paneb Sony õla alla Olympuse raskustes kaameraärile.

Ettevõtted teevad koostööd muidugi juba praegu. Olympuse kaamerates kasutatavaid sensoreid toodab just Sony. Tulevikus võivad Olympuse silti kandvad tooted sisaldada aga veelgi enam Sony toodetud komponente.

Soolane hind

Sony jätkab jõuliselt ka oma tooteperekonna laiendamist. Täna alanud maailma tähtsaima fotosündmuse Photokina eel tõsteti saladuseloor värskeimalt Cybershot-tootegrupi kaameralt. Kui veel aastaid tagasi võis Cybershoti nimega seostada eelkõige nn seebikaid, siis värske Cybershot RX1 tõestab – Cybershot pole seebikas, vaid väga tõsiseltvõetav tootesari. Nimelt peidab RX1 korpus sama 24,3-megapikslist Exmor CMOS sensorit, mida ka vastesitletud Sony Alpha A99 peegelkaamera.

Sony ei tee uue kaamera valimist sugugi lihtsaks, pakkudes väga laia tootevalikut. Palju on tähelepanu pälvinud NEX-perekonna hübriidkaamera, mis oma suurepärase pildikvaliteedi ja vahetatavate objektiividega on saanud ka paljude professionaalsete fotograafide lemmikuks. Objektiivide vahetamise võimalust oodati ka RX1-lt, kuid paraku peab selles osas pettuma. Pettumus on muidugi suhteline, sest RX1 eest leiab 35 mm F2 fiksobjektiivi, mis koos täiskaader-sensoriga saadab selge signaali – see kompaktkaamera on suunatud professionaalidele.

Täpselt teist sellist kaamerat turult ei leiagi. Lähim konkurent on vast Fujifilm X100, millel on küljes samadele näitajatele vastav objektiiv, kuid puudub täiskaader-sensor. Konkurendi müügiedu peaks aga Sonyt tiivustama. Tõsi, igaüks sellist kaamerat ostma ei hakka, sest ühtlasi on RX1 kalleim saadaolev kompaktkaamera. Ameerika Ühendriikides küsitakse kaamera eest võimsad 2800 dollarit (2140 eurot).

Sony uus digipeegel

Oktoobri lõpul tuleb Euroopas müügile Sony uus täiskaader-digipeegel Alpha A99. Tegemist on märkimisväärse sündmusega Sony jaoks, sest eelmine selle tootja digipeegel jõudis poelettidele neli aastat tagasi.

Pildisensori kaasamine teravustamisse annab fotograafi käsutusse lisaks 19 teravustamispunktile veel 102 pildisensoripõhist teravustamispunkti. Võrreldes kaameraga Alpha A900 toob uus Alpha A99 suure hulga teisigi uuendusi.

Näiteks tavapärase optilise pildiotsija asemel kasutatakse elektroonilist – pilt kuvatakse väiksele OLED-ekraanile. Pildi teravustamisega tegeleb korraga aga kaks sensorit, mis võimaldab väga kiiret fokuseerimist, ja samuti liikuvaid objekte veelgi paremini ka fookuses hoida.

Lisaks fotograafidele on Alpha A99 suunatud ka professionaalsetele videotegijatele. See, et tänapäevaste fotokaameratega saab salvestada kõrgresolutsioonis videot, pole uudis, kuid Sony uus kaamera toob siingi mitmeid uuendusi.

Kaamera pakub näiteks esiküljel valikketast säriparameetrite muutmiseks. Samuti on olemas mikrofoni- ja kõrvaklapipesad. 1080p resolutsioonis videot salvestab kaamera maksimumkiirusega kuni 60 kaadrit sekundis. Alpha A99 kere hinnaks Euroopas saab olema eeldatavasti 2800 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles