Operaatorid piiravad 4G-telefonide kiirust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi saabuv iPhone ei pruugi Eesti 4G võrkudes töötada.
Peagi saabuv iPhone ei pruugi Eesti 4G võrkudes töötada. Foto: SCANPIX

Eesti telefonioperaatorid on piiranud mis tahes 4G- (siinses mõistes LTE) telefoni võimalust kasutada kiireimat andmesidevõrku.



Sõltumata telefonist, mis tahes LTE tehnoloogiat toetav telefon suurima tõenäosusega LTE võrku andmeedastuseks ei pääse. Ja probleem ei ole mitte telefonis, vaid operaatori valikus kiirust piirata, kirjutab applespot.ee

See tähendab, et peagi saabuv iPhone ei pruugi Eesti 4G võrkudes töötada.

Üheks põhjuseks toodi operaatori võimekust teha LTE võrgus häälkõnesid (VOLTE ehk Voice over LTE), mis täna Eesti operaatoritel kasutusel ei ole. Teiseks probleemiks on Circuit-Switch Fallback ehk tagasikukkumine 3G-võrku häälkõne tegemiseks.

Eesti võrgud seda ei võimalda ning ei ole ka teada, kas kõik seadmed seda toetaksid, nt iPhone 5.

Sisuliselt uue iPhone 5 klientide jaoks tähendab see olukorda, kus mis tahes kohast (sh EMTst) ostetud telefon ei saa 4G/LTE kiiremasse võrku, nagu Apple on seda reklaaminud. Ja probleem ei ole mitte seadmes, vaid võrguoperaatorite valikus  seda mitte lubada.

Räägitakse, et operaatorid tegelevad selle probleemiga juba mõnda aega, ent konkreetset aega, millal nn tagasikukkumine või VoLTE tavakasutajate jaoks annaks seadmetele võimsama kiiruse, antud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles