Liikanen: EKP nõukogu protokollid peaksid olema avalikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome keskpanga president Erkki Liikanen.
Soome keskpanga president Erkki Liikanen. Foto: SCANPIX

Soome keskpanga president Erkki Liikanen ütles intervjuus ajalehele Handelsblatt, et Euroopa Keskpank (EKP) peaks avaldama oma igakuise nõukogu istungi protokolli.

«Me peaksime avaldama nõukogu istungite protokolli, nii et igaüks võiks arutelusid jälgida,» ütles Liikanen. «Ja mitte 30 aastat hiljem, nagu seda tehakse praegu. See on liiga hilja.»

EKP nõukogu teeb igal kuul rahapoliitilisi otsuseid, sealhulgas otsused keskpanga baasintressimäärade kohta.

Ameerika Ühendriikide keskpank Föderaalreserv ja Suurbritannia keskpank avaldavad nõukogu istungite protokolle, kuid EKP seda ei tee.

Vahel on EKP president Mario Draghi öelnud, kas mõni nõukogu otsus tehti üksmeelselt, kuid EKP ei märgi, kuidas hääletasid keskpanga nõukogu liikmed.

Sealjuures on Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann viimasel ajal selgelt mõista andnud, et ei poolda EKP viimasel nõukogu istungil heakskiidetud riikide võlakirjade uut ostuprogrammi (OTP).

Liikanen ütles intervjuus, et ta austab Saksamaa keskpanka väga ning et Saksa keskpank on olnud kõigile eeskujuks. «Loomulikult oleks ma soovinud üksmeelt. Aga kui selle saavutamine on võimatu, on oluline, et EKP säilitaks oma võime tegutseda kriisis mis tahes tingimustel,» ütles Liikanen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles