Kildagaasibuum jõuab Ida-Euroopasse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA naftahiiu Chevron puurtorn Lesniowice küla lähedal Lõuna-Poolas.
USA naftahiiu Chevron puurtorn Lesniowice küla lähedal Lõuna-Poolas. Foto: SCANPIX

Juba mitu aastat USAs käiv kildagaasibuum võib järgmisena jõuda Ida-Euroopasse, kirjutab The Wall Street Journal.

Regiooni nafta- ja gaasitööstusesse voolavate investeeringute mahud on sellised, mida pole nähtud alates Berliini müüri kokkuvarisemisest, kirjutab majandusleht.

Hollandi-Briti naftagigant Royal Dutch Shell, prantslaste Total ning USA ConocoPhillips on omandanud uurimisõigusi Poolas, mille gaasivarudest jätkub Poola geoloogiainstituudi hinnangul 35 kuni 65 aastaks.

Ukrainas kavatsevad Venemaa ja BP ühisfirma TNK-BP investeerida kildagaasi uuringuteks 1,8 miljardit dollarit, sealsete kildagaasivarusid kavatsevad uurida ka Itaalia energeetikakompanii Eni ning USA naftatööstusgigant Chevron.

Vähemalt osaliselt motiveerib Kesk- ja Ida- Euroopa riike vabanemine Venemaa gaasiekspordi mõju alt. Konsultatsioonifirma KPMG mais avaldatud uuringu kohaselt moodustab 69 protsenti Kesk- ja Ida-Euroopa gaasitarbimisest import, mis tuleb peaaegu täielikult Venemaalt.

Tõsi, on ka tagasilööke. Juunis teatas Exxon Mobil, et peatab Poolas tehtavad uuringutööd, sest kahe esimese puuraugu tulemused ei näidanud oodatud tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles