Pane kulukas tühi korter taas tulu teenima

, Kinnisvaraportaal kv.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterit välja üürides tasub meeles pidada, et potentsiaalsed üürnikud tahavad teada ka kommunaalmaksete sisu ja suurust.
Korterit välja üürides tasub meeles pidada, et potentsiaalsed üürnikud tahavad teada ka kommunaalmaksete sisu ja suurust. Foto: Peeter Langovits

Kinnisvaraäri on valdkond, millest enamik inimesi on midagi kuulnud, aga paljud arvavad, et sellega tegelemine nõuab suurt aja- ja finantsressurssi. Teie rõõmuks saame öelda, et päris nii see siiski pole. Kui teil on tühjana seisev korter või maja, mis toodab rohkem kulusid kui tulusid, tasub juba alustatud artikkel kindlasti läbi lugeda.

Kinnisvaraturg on viimase aasta jooksul aktiviseerunud, mis on kaasa toonud üürihindade märgatava tõusu. Nagu igas majandusvaldkonnas, paneb ka kinnisvaraäris kõik paika pakkumise ja nõudluse suhe, mis on praegu kaldumas pakkumise kasuks. Näiteks on Tallinnas üürikorterite keskmine üürihind aastaga 18% tõusnud. Leidmaks oma kinnisvarale võimalikult hea otstarbe, tasub tutvuda näpunäidetega, kuidas siseneda üüriturule, et seal võitjaks tulla.

Aus analüüs

Kindlasti tuleb mõelda sellele, kui palju on endal aega üüriküsimustega tegeleda. Üürniku leidmine pole üldiselt väga pikk protsess, aga teatud ajakuluga tuleks siiski arvestada. Juhul kui kohe alguses on selge, et endal selleks kõigeks aega pole, soovitan pöörduda professionaali poole.

Üldiselt on igas kinnisvarafirmas tööl maaklereid, kes on spetsialiseerunud just üürikorteritele. Soovitan eelistada atesteeritud kinnisvaramaaklereid, sest nad on läbinud vastavad koolitused ning neil on kliendibaas ja töökogemus, mis aitavad üürniku leidmisele kindlasti kaasa.

Lähtuks aga nüüd eeldusest, et kinnisvaraomanikul on endal piisavalt aega ja tahtmist oma passiivset tulu kasvatada.

Esimese asjana tuleks tutvuda omaenda kinnisvaraga. Kõlab lihtsalt, aga paljud korteriomanikud teevad vea ja kipuvad oma kinnisvara üle hindama. See toob endaga kaasa üürnike pahameele ja hilisemad vaidlused.

Kõige parem oleks lasta kolmandal isikul tulevane üürikorter üle vaadata ja seejärel analüüsida, mis võiks olla selle korteri üürihind. Ehk aitab mõnest rullist tapeedist ja ämbrist värvist, et anda korterile uus hingamine ning muidugi tõsta nii ka selle väärtust üüriturul? Korteri väärtust võib tõsta isegi selline väike asi nagu enne pildistamist köögis nõude pesemine ning tualettruumi korrastamine.

Analüüsi statistikat

Kui korter on ilusti korras, siis tuleks objektist pildid teha. Ka pildistamisel soovitan jääda ausaks. Pildista üles kõik toad ning muidugi ka köök ja vannituba, sest need on korteri valimisel tähtsad otsustuskohad.

Proovi teha kvaliteetsed pildid, aga ära kasuta fototöötlusprogramme ja teisi sarnased abivahendeid, sest tulevasi üürisoovijaid pole mõtet ainult piltidega kohale meelitada ning mõlema osapoole aega kulutada.

Kolmanda sammuna selgita välja, millist hinda saab antud korteri eest küsida. Siinkohal on kindlasti abi sekundaar­sest infost, näiteks kinnisvaraportaalide statistika, mis on vabalt kättesaadav. Lisaks tasuks vaadata, millise hinnaga üürivad kortereid teised omanikud. Võrdluseks tuleks valida samas piirkonnas, tubade arvult ning olukorralt võrdsed üürikorterid.

Tallinna ja Tartu korteriomanikud saavad selleks kasutada näiteks kv.ee/yyrikad veebilehte, et võrdlusinfo kiirelt ja mugavalt üles leida.

Kui kõik eelnev on tehtud, ei jää muud üle, kui valida välja koht, kus oma korterikuulutus avaldada. Siinkohal soovitan valida tunnustatud kinnisvaraportaali, sest seda külastavad konkreetsete huvidega potentsiaalsed üürilised. Kuulutusteportaalides võivad olla küll esmapilgul soodsamad võimalused, aga seal kipuvad kinnisvarapakkumised teiste kuulutuste vahele ära kaduma, mis pikendab üürniku leidmise protsessi ja tähendab saamata jäänud tulu. Muidugi pole ka kinnisvaraportaal üleloomulikult kallis – kaks nädalat kuulutamist maksab keskmiselt kuus eurot.

Kuulutust sisestades tuleb kirja panna korteri olukord ja muud olulised näitajad, lisada pildid ning kindlasti tuleks kasuks, kui tood välja korteri kommunaalkulude info. Siinkohal soovitan eraldi välja tuua kõige soojema ja külmema kuu kulud, et tulevane üürnik oskaks korterit üürides nende kuludega arvestada ning tulevikus ei tekiks arusaamatusi.

Ära unusta allkirju

Üldiselt on samas piirkonnas pakkuda mitmeid võrdväärseid kortereid, millest tulenevalt peaksid jälgima, kui hästi sinu kuulutus teiste pakkumiste vahelt silma hakkab. Juhul kui sinu kuulutusest eespool on palju teisi pakkumisi, soovitan kaaluda kinnisvaraportaali lisateenuste kasutamist, mis aitavad kuulutusel paremini soovijateni jõuda.

Pärast seda, kui üürnikud on ühendust võtnud, tuleks varuda aega, et käia neile korterit näitamas. Kindlasti tasuks uurida tulevase üürniku maksevõimalusi ja tausta, sest kahjuks leidub turul ka pettureid.

Kui õige inimene leitud, tuleb sõlmida üürileping. Kuna paljudel pole juristi käepärast võtta, otsustasime kv.ee portaali kasutajatele pakkuda tasuta üürilepingut, mis on koostatud lugupeetud advokaadibüroo poolt ning on seadustega igati kooskõlas.

Kui korterisse jäävad sisse omaniku inventar ning muud hinnalisemad asjad, tuleks sõlmida ka lepingu lisa, kus on ära toodud asjade nimekiri ja seisukord. Kindlasti tuleb lepingu lisale panna nii üürniku kui omaniku allkirjad.

Sobiv üürnik leitud, leping sõlmitud – mis edasi? Lepi kokku tasumise kord. Üürnik võib üüri tasuda nii sularahas kui pangamaksega. Üüritulu on Eesti seaduste kohaselt maksustatav tulumaksuga, mille kohta tuleb maksuametile ka märku anda.

Nagu eeltoodust võib järeldada, pole korteri väljaüürimine raketiteadus, vaid päris huvitav protsess, millega saab igaüks hakkama. Seega – kui sul on kasutuna seisev kinnisvara, mis toodab veel kulusid, on just nüüd õige aeg panna see tulu teenima.

Vaata ka näidiskuulutust aadressil kv.ee/kuulutus1

Üürilepinguga saad tutvuda aadressil kv.ee/lepingud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles