USA keskpank teatas uuest võlakirjade ostu programmist

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga (Föderaalreservi) juht Ben Bernanke.
USA keskpanga (Föderaalreservi) juht Ben Bernanke. Foto: Carolyn Kaster/AP

USA keskpank Föderaalreserv kinnitas täna jätkuvalt nõrgas seisus majanduse turgutamiseks rea agressiivseid meetmeid, mis peaks tarbijate ja ettevõtete jaoks laenamise ja tarbimise odavamaks muutma.

Fed teatas, et hakkab kulutama kuus 40 miljardit dollarit kinnisvara baasil väärtpaberite (mortgage-backed securities) ostuks ja seda niikaua, kui see vajalikuks osutub. Samuti jätab keskpank lühiajalised intressimäärad rekordmadalale tasemele kuni 2015. aastani.

Lisaks kinnitas keskpank, et on valmis kasutama mittetraditsioonilisi majanduse turgutamise meetmeid ka pärast majanduskasvu kosumist.

Erinevalt varasematest programmidest ei ole Fedi kolmandal turgutusprogrammil ehk QE3-l kindlaks määratud piirmäära ja see jätkub kuni tööturu olukorra paranemiseni, kirjutab Briti majanduslehe Financial Times võrguväljaanne. Koos olemasoleva pikaajalise Twist programmiga tähendab see, et keskpank ostab kuni aasta lõpuni varasid 85 miljardi dollari eest kuus. See on samaväärne keskpanga 2010. aasta QE2 programmiga.

Kuigi Fedi otsuste avaldamise järel aktsiate hinnad kosusid, usuvad nii mitmedki analüütikud, et nende sammude mõju majandusele jääb tagasihoidlikuks. Nii tõdes BTIG LLC peastrateeg Dan Greenhaus, et kuigi Fedi programm peaks kasvu ja tööturgu turgutama, ei ole sugugi kindel, millised majanduslikud tagajärjed programmil saavad olema.

Fed kinnitas oma teates, et juhul, kui tööturu väljavaated märkimisväärselt ei parane, ollakse valmis rakendama ka teisi meetmeid.

Fedi otsus võeti vastu häältega 11:1, vastu hääletas sellele Richmonti keskpanga president Jeffrey Lacker, kes põhjendas oma otsust murega kerkiva inflatsiooni pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles