Hiiumaa talunik: kui ainult ostjaid rohkem oleks!

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassari mees Kalev Kopli Kärdla turul kauplemas.
Kassari mees Kalev Kopli Kärdla turul kauplemas. Foto: Mihkel Maripuu

Hiiumaal Kassaris oma kodu juures poolel hektaril aedvilja kasvatav Kalev Kopli kurtis, et tänavu on kõige suurem mure tomati ja kurgiga, sest külm kevad pani neil kasvu kinni. Aga kõige suuremaks probleemiks on ostjad, keda turul iga aastaga vähemaks jääb – nagu ka saarel elanikke.

«Kurkidel on lehed alles rohelised ja väiksed kurgid ilusasti küljes, aga kuna öösel on vaid 5-6 kraadi sooja, siis ei taha need kuidagi suureks kasvada,» kurtis Kärdla turul oma talu kraami müüv Kopli.

Kartul ja küüslauk on seevastu tänavu hästi kasvanud – näiteks küüslaukude küüned olid sõrmejämedused. «Aga küüslauku ei tohi palju süüa, hakkab neerudele,» andis Kopli ostjale hoiatuse kaasa.

Kuna Kassaris pole palju vihma tulnud, siis pole liigniiskus ka kartulimugulatele liiga teinud ja need on ilusad.

Kopli toob oma põllukraami turule jaanipäevast alates sügiseni välja. Ega Kärdla turul konkurente eriti palju ole – tavaliselt on müüjaid 3-5 korraga. «Häda on aga selles, et ka ostjaid jääb iga aastaga vähemaks, sest tööpuudus ajab inimesed saarelt ära,» lausus mees.

Kopli on ka mandril müümas käinud, aga nüüd kodune olukord seda enam ei võimalda ja nõnda pidi talunik selle aasta kevadel mitu koormat juurikaid metsa loomadele söödaks viima.

Kui ajakirjanikud, prisked Kassari küüslaugud kotis, turult lahkudes mehele jõudu soovisid, vastas ta ehthiidlasliku huumoriga: «Jõudu on endal, aga kannatust oleks vaja.»

Hinnad on Kärdla väikesel turul Nõmme omadega võrreldavad. «Meil on kuurortimaks juures,» naljatab Kopli.

Hinnad Kärdla turul (eurot kg):

Sibul 2 – 2.50

Värske kurk 1.50

Tomat 3

Küüslauk 8

Kartul 0.60

Suvikõrvits 1

Kõrvits 0.50

Õunad 1-2

Kapsas 1

Porgand 2

Kaalikas 2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles