iPhone’i uus ühendusstandard tekitab küsimusi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone'i uus Lightningu-nimeline ühendusstandard.
iPhone'i uus Lightningu-nimeline ühendusstandard. Foto: Apple

iPhone’i üheksa aastat vastu pidanud Dock Connectori standard nutitelefoni kuuenda põlvkonnaga muutus, uus ühendus on analüütikutes tekitanud aga palju küsimusi.

2003. aastal tutvustatud 30 ühenduspunktiga standardi vahetab välja 80 protsenti väiksemate mõõtudega ja 8 ühenduspunktiga uus standard nimega Lightning.

Kuigi muu tehnoloogiatööstus liigub micro-USB standardi kinnistamise suunas ning Apple avaldas eelmisel aastal selle universaalseks ühendusviisiks muutmisele ka avalikult toetust, on siiski otsustatud minna oma teed.

Apple’i eilset esitlust läbi viinud Paul Schiller ütles AllThingsD-le, et standardi muutus on vajalik selleks, et Apple’i tooted saaks muutuda kasutajatele veel kompaktsemaks ja mugavamaks, samas ei mõista paljud, seehulgas ka CNETi ajakirjanik Molly Wood, miks Apple’i sellisel juhul ei läinud üle micro-USB standardile.

Tõsi, Apple on 9to5Maci andmetel loonud Euroopa turule Lightning - microUSB adapteri, selle eest tuleb aga välja käia 15 naela.

Woodi arvates on uue standardi loomine seotud siiski peamiselt Apple’i sooviga oma lisade pealt raha teenida ning tegu ei ole mitte ainult tarbijavaenuliku otsusega, vaid ka keskkonnasäästlikkusele vastutöötamisega.

GSM Associationi andmetel toodab mobiiltelefonitööstus igal aastal kuni 82 000 tonni asenduslaadijaid ja -adaptereid, paljud neist lõpetavad prügimäel.

Ühtse standardi kasutuselevõtuga kaoks ära vajadus erinevate laadijate ja lisaseadmete järgi ning ühtlasi väheneks telefonitööstuse toodetav keskkonnakahju.

2011. aastal oli Apple avaldanud koos muude tehnoloogiahiiglastega nagu Huawei, Nokia, RIM, LG, Samsung, Motorola,  Sony Ericsson soovi ühtse laadimisstandardi juurutamiseks, nüüd aga on Woodi hinnangul huvi lisaseadmete müügilt teenitava tulu teenimiseks keskkonnasäästlikuse argumendid üles kaalunud.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles